Radio Simplu

Scenariu posibil – Inghetarea anului scolar in Romania? Reactiile ministrului Educatiei, ale sindicatelor din invatamant si ale elevilor

Scenariu posibil – Inghetarea anului scolar in Romania? Reactiile ministrului Educatiei, ale sindicatelor din invatamant si ale elevilor

Inghetarea anului scolar in Romania ? Vicepremierul Raluca Turcan a declarat in dimineata zilei de luni, 23 martie 2020, ca situatia de urgenta impinge Guvernul spre luarea unor decizii importante in ceea ce priveste anul scolar in Romania. Ea a mentionat ca PNL pregateste trei scenarii in acest sens. “Sunt trei scenarii in privinta anului scolar, in contextul coronavirusului: evaluarile au loc conform calendarului initial, evaluarile sunt decalate sau anul scolar va fi repetat”, a declarat la RFI Romania, vicepremierul Turcan.

Inghetarea anului scolar in Romania – 3 scenarii

Raluca Turcan adaugat ca a solicitat Ministerului Educatiei o analiza privind evolutia cursurilor online, in contextul coronavirusului. „Am solicitat o analiza din partea Ministerului Educatiei, tocmai pentru a vedea cum se desfasoara educatia online si in baza programelor speciale create in parteneriat cu TVR pe educatia copiilor. Plecam de la principiul ca nicio evaluare nu poate sa fie in afara materiei predate. Daca efectele predarii online vom vedea ca ating toate segmentele sociale, pentru ca, evident, Romania are si segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este ingradit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea in functie de aceste evaluari cum vom proceda cu anul scolar”, a declarat Raluca Turcan.

Inghetarea anului scolar in Romania – Reactia Federatiei Sindicatelor din Educatie

Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“ solicita membrilor Guvernului sa evite a mai da declaratii alarmiste referitoare la sistemul de invatamant, se arata intr-un comunicat remis luni, 23 martie 2020. Avand in vedere starea de urgenta, solutiile trebuie gandite si discutate inainte de a fi prezentate publicului larg.

„Le cer tuturor politicienilor sa dea dovada de responsabilitate in declaratii. Astfel de scenarii trebuie facute de specialistii in educatie si discutate cu partenerii sociali – profesori, parinti, elevi – inainte de fi prezentate in mass-media. Noi suntem intr-o permanenta comunicare cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si pana acum nu s-a discutat despre o posibila repetare a anului scolar. In conditiile in care cadrele didactice, parintii si elevii depun eforturi prin activitati de predare on-line pentru a depasi aceasta criza, astfel de declaratii, precum cea de astazi, nu fac decat rau“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE „SPIRU HARET“. Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“ considera ca la ora actuala nu se poate pune problema repetarii anului scolar.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro