Radio Simplu

Sarbatoare MARE pe 27 decembrie, Sf. Stefan. Ce trebuie sa faci in aceasta zi pentru spor si sanatate si care este Semnificatia numelui

In fiecare an, pe 27 decembrie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii.

Legenda spune ca Iisus Hristos l-a luat pe langa sine, ca sa il urmeze si sa ia parte la faptele si minunile sale. Devenind diacon, Stefan a starnit atentia fariseilor.

Acestia erau nemultumiti de faptul ca el incearca sa ii converteasca pe oameni la crestinism prin predicile despre invataturile lui Hristos.

La putin timp dupa ce a devenit diacon, Stefan a fost dus inaintea Sinedriului, sub acuzatia de blasfemie la adresa lui Moise si a lui Dumnezeu. A fost interogat de catre insusi Caiafa, cel care il judecase si pe Iisus Hristos.

Gasit vinovat de blasfemie, Sfantul Stefan a fost condamnat la moarte prin lapidare, devenind si primul martir care a fost ucis pentru ca a marturisit in fata tuturor credinta pe care o avea in Iisus. Inainte sa isi dea ultima suflare, el a cerut iertare pentru cei care i-au luat viata.

Locul unde era ingropat Sfantul Stefan a fost descoperit in anul 415, iar din anul 560 moastele sale se afla in cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Numele Stefan vine de la grecescul Stephanos care inseamna „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau incununati invingatorii.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

Potrivit unei traditii stravechi, de Sfantul Stefan este bine sa se dea in dar o icoana a Sfantului sau o candela noua aprinsa pentru sanatatea rudelor bolnave, dar si pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, pretuirii si respectului este bine ca in aceasta zi persoanele certate sa se impace.

In unele zone din Muntenia, gospodinele pregatesc asa-numitele „Painici ale lui Stefan”, facute in forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemanator cu cel de cozonac.

Se obisnuieste ca aceste painici sa se unga cu miere. De asemenea, painicile amintesc crestinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfantul Stefan. Odata ce sunt sfintite de preot la biserica, painicile se impart copiilor sarmani.

Tot de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

Nu in ultimul rand, este bine ca in aceasta zi sa evitam deplasarile in zonele montane si in locuri izolate, care ne pun viata in pericol.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny.

Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).