Radio Simplu

Sarbatoare mare pe 25 ianuarie. Rugaciunea puternica care trebuie spusa astazi. Te ajuta sa iti gasesti linistea sufleteasca si alunga relele. Ce sa nu faci in aceasta zi

Cel mai mare teolog al Bisericii Crestine, sfantul Grigore Teologul, este praznuit in fiecare an pe data de 25 ianuarie.

Grigorie Teologul era Arhiepiscopul Constantinopolului, iar viata sa si credinta in Dumnezeu, lupta pe care a dus-o in prigoana impotriva crestinilor l-au facut sfant.

Potrivit traditiei, ziua sfantului este plina de traditii, respectate din vechime.

Blestemele spuse in aceasta zi se vor intoarce asupra celui care le-a rostit

Traditia spune ca ziua de 25 ianuarie trebuie dedicate rugaciunii si petrecerii timpului alaturi de cei dragi. De asemenea, de ziua sfantului Grigore Teologul nimeni nu are voie sa se certe cu parintii sau cu prietenii.

Mai mult, blestemele rostite in ziua cinstirii sfantului se vor intoarce asupra celui care le-a spus. Cel mai indicat este sa spuneti o rugaciune pentru cei adormiti si sa aprinde o lumanare pentru acestia.

Astazi trebuie sa fiti darnici cu cei din jur, ajutandu-i mai ales pe batrani si copii. Nu e bine sa iei numele Domnului in desert, nu ai voie sa vorbesti urat de cele Sfinte, pentru ca Dumnezeu te pune la grea incercare.

In continuare va prezentam rugaciunea Sfantul Grigorie Teologul.

„Cu evlavie ai invatat ca Duhul si Cuvantul sunt deopotriva cu Tatal, cu Bunatatea si cu Imparatia. Ai cunoscut ca potrivirea si unirea este cu fiinta si cu firea.

Pentru aceasta bucurandu-te ai strigat. Binecuvantat fie Domnul si sa-L preainaltam intru toti vecii. De marirea ingereasca te-ai invrednicit.

Ca ai stralucit lumii ca un inger, curatindu-ti cu grija sufletul, trupul si gandirea, pentru Sfanta Treime. Careia acum canti, veselindu-te.

Deschizandu-ti gura, cu cuvantul lui Dumnezeu ai varsat intelepciune. Propova­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiasca lumii ai semanat.

Dogmele parintilor ai intarit cu adevarat si ca Apostolul Pavel te-ai aratat aparator al credintei. Pentru aceasta si cetatean impreuna cu ingerii esti si impreuna vorbitor cu dansii te-ai aratat.

Fericite de Dumnezeu cuvantatorule, Sfinte Parinte Grigorie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce cu dragoste praznuiesc sfanta pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce esti luminat cu Raza Luminii Celei Intreit Stralucitoare, care iese dintr-O Singura Dumnezeire, indrumatorule in Sfintele Taine, Parinte Grigorie, pe cei ce cu credinta te lauda pe tine izbaveste-i si cu teologia dogmelor tale la Lumina ii povatuieste.

Indrumator catre o Stapanie in Trei Fete si catre Dumnezeirea Cea in Treime facandu-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai aratat, preafericite; iar acum canti bucurandu-te: bine sa cuvanteze toata faptura pe Domnul si sa-L preainalte intru toti vecii.

Milostiv facand pe Stapanul cu rugaciunile tale, cere, parinte, iertare de greseli, pentru cei ce praznuim cu credinta sfintita si marea praznuire a pomenirii tale; intru care veselindu-ne, cantam: bine sa cuvanteze toata faptura pe Domnul si sa-L preainalte intru toti vecii.”