Radio Simplu

Sâmbăta e mare sărbătoare. Ce NU este bine să faci

Pe data de 16 martie crestinii il sarbatoresc pe Sf. Teodor Tiron. Ce trebuie sa faci in Sambata Sfantului Teodor 2019? In acest an va fi prima sambata din Postul Pastelui. Cu aceasta ocazie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Teodor Tiron.

In popor exista o multime de traditii si obiceiuri legate de aceasta zi.

Una dintre cele mai importante este aceea ca gospodinele nu trebuie sa munceasca si nu trebuie sa spele rufe in aceasta zi.

De asemenea, de Sfantul Teodor Tiron crestinii se roaga pentru sanatate si pentru a avea un an bun. In traditia populara, se spune ca Sfantul Teodor s-a stins pentru credinta in Dumnezeu, iar anul acesta este pomenit pe data de 16 martie, scrie realitatea.net.

Traditii si obiceiuri

In zona Banatului, fetele si baietii necasatoriti se duc la cules plante. Una dintre cele mai speciale plante, popilnicul, le poarta noroc celor care o gasesc. Aceasta planta are un miros special, iar fetele o folosesc pentru a-si imbogati podoaba capilara.

Prima zi de sambata din Postul Pastelui este ziua in care fetele trebuie sa isi taie din plete pentru ca parul sa creasca mare si frumos. De asemenea, in aceasta zi, barbatii trebuie sa scoata caii din grajduri si sa ii mane. Se spune ca aceasta zi este cea mai buna pentru a dresa cabalinele. In anumite zone, oamenii organizeaza diverse concursuri in care sunt implicati caii.

Femeile nu au voie sa munceasca sub nicio forma in aceasta zi de sambata. Spalatul rufelor este interzis, mai ales daca e vorba de spalat de mana. De asemenea, pe 16 martie este bine ca rudele sa nu se certe pentru ca vor avea parte de un an plin de necazuri. Parintii trebuie sa stea aproape de copii, dar nu le este permis sa ii rasfete excesiv.

Mai mult, este bine ca in aceasta zi de sarbatoare oamenii sa mearga la biserica si sa se roage pentru cei plecati in Ceruri. Se spune ca rugaciunile facute in aceasta zi capata putere.

Sambata Santoaderului se spune ca apartine celui mai puternic si afurisit dintre Caii lui Santoader. Este ziua cand se spala parul cu apa in care a fost homanul si se tunde parul de pe fruntea vacilor, pentru ca parul fetelor sa creasca frumos si puternic.

In aceasta zi, fetele trecute de 14 ani isi despart parul cu carare la mijloc, semn ca pot sa fie introduse de flacai in hora satului.

De Sambata Sfantului Toader se fac mancaruri speciale: boabe de grau sau porumb fierte si indulcite cu miere si colaci din faina de grau, numiti Brandusei, care se dau de pomana.

Ce sa nu faci in Sambata Sfantului Teodor

Femeile nu au voie sa munceasca in aceasta zi. Spalatul rufelor, mai ales cu mana, este considerat a fi mare pacat.

In aceasta sambata rudele nu trebuie sa se certe pentru ca vor avea parte de un an plin de necazuri.

Parintii trebuie sa petreaca mai mult timp alaturi de cei mici insa fara sa ii rasfete prea tare.

Sambata Sf. Teodor 2019, Este bine sa se mearga la biserica si sa se inalte rugaciuni pentru cei plecati in Ceruri, deoarece rugile din aceasta zi prind putere.