Radio Simplu

Salata de patrunjel verde te ajuta sa slabesti rapid si sanatos

Apeland la dieta cu patrunjel veti reusi sa slabiti sanatos pana la 3 kg intr-o saptamana. Rolul principal in acest regim il are banala salata de patrunjel. Iata cum o poti prepara!

Sase legaturi de patrunjel verde se spala si se aleg numai frunzele si coditele fragede. Se toaca marunt si se amesteca cu o cantitate egala de frunze de menta proaspete tocate.

Se adauga o lingura de grau faramitat care a fost inmuiat in apa calda 30 minute, o rosie mare taiata in cuburi mici si zeama de la jumatate de lamaie.

Menta proaspata se poate pastra peste iarna in congelator sau in ghiveci.

Salata de patrunjel se mananca in cursul zilei ori de cate ori va este foame. La micul dejun se consuma o ceasca de cafea neagra si un fruct (portocala, banana, grapefruit, capsuni sau mar).

La pranz trebuie sa mancati piept de pui la gratar sau fiert, un mar sau o para, iar la cina un ou fiert (preferabil cu doua galbenusuri), un morcov mare crud, un mar ionatan.

Regimul se tine minim o saptamana, timp in care veti reusi sa slabiti 3-3.5 kg. Va trebui sa consumati zilnic cel putin 3 litri de apa, ceai neindulcit sau chiar bors crud.

Numele latin al pătrunjelului este Petroselinum crispum și vine din limba greacă, unde „petros” înseamnă „piatră”, iar „selinon”, țelină.

Așadar, grecii antici considerau pătrunjelul un fel de… țelină de stâncă, pe care o foloseau atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală.

Cu frunzele sale erau decorate și aromatizate mâncărurile, dar erau și încoronați învingătorii în întrecerile sportive sau erau tratate mușcăturile de șarpe ori de scorpion.

Planta provine de pe malurile Mării Mediterane și a ajuns pe actualul teritoriu al României cu cel puțin 2000 de ani în urmă.

În prezent, pătrunjelul este cel mai folosit zarzavat în bucătăria tradițională românească, iar până nu demult, era un remediu redutabil în medicina noastră populară.

Cu el erau oblojite rănile în pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slăbite, erau făcute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite „deochiuri” sau „făcături”.

Cum preparăm și cum administrăm frunzele de pătrunjel

Așa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevărată colecție de vitamine, minerale și alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense. Totuși, simplul consum ocazional de pătrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate terapeutice.

De ce? Deoarece dozele de pătrunjel pe care le consumăm sunt insuficiente pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că prepararea termică a acestei plante inactivează multe din substanțele active terapeutic. Din aceste motive, este necesar să acordăm o foarte mare importanță metodelor de preparare care urmează.

Sucul

Pentru a obține sucul de pătrunjel verde, se mixează o mână de frunze proaspete la care s-au adpugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră să macereze și se filtrează. Licoarea obținută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.

Sucul proaspăt astfel obținut este un remediu puternic și, ca atare, nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcina de morcov. De regulă, se iau de 3 ori pe zi câte 4-6 linguri (câte 20-30 ml) de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

Salată

În medicina arabă, pătrunjelul verde, tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie și puțină ceapă (eventual și câteva felii de roșii) este folosit ca salată, numită „tabbuli”, care este folosită adesea pentru mărirea puterii de digestie și pentru evitarea eventualelor deranjamente gastro-intestinale.

Iată una dintre rețetele de „tabbuli” frecvent folosite: se mărunțesc 2-4 legături de pătrunjel proaspăt, se adaugă puțin ulei de măsline și zeama de la un sfert de lămâie.

Se mai poate pune un cățel de usturoi, semințe de dovleac tocate mărunt ori susan. Salata se consumă zilnic, timp de 14-60 de zile, sub formă de cură, care este tonică și revigorantă, contribuind la fortificarea sistemului imunitar.

Vinul de pătrunjel

Pentru tratamentul problemelor digestive și de apetit, ca adjuvant contra insuficienței cardiace și a bolilor de inimă, se recomandă vinul de pătrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărunțesc și se pun într-un litru de vin, la care se adaugă 2 linguri de oțet.

Se lasă să macereze vreme de 7 zile, după care se adaugă 300 grame miere de albine. Se agită până se topește mierea, apoi se strecoară și se pune în sticle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.