Radio Simplu

Să ne amintim de Dumitru Fărcaș

Foarte discret cu viața lui personală, artistul declara în urmă cu câțiva ani că are ”o familie frumoasă și un copil de care este mândru”. Fărcaș a fost căsătorit de două ori, iar pe cea de-a doua soție a convins-o să lase America pentru el.

Dumitru Fărcaș a fost căsătorit de două ori. Prima sa soție, Aurica, o frumoasă blondă cu ochi albaștri, era biolog, la laboratorul de analize medicale al spitalului de copii din Cluj. Aurica i-a dăruit taragotistului o fiică, Andreea, de care Fărcaș avea să declare peste ani că este foarte mândru.

Cum și-a cucerit Dumitru Fărcaș soția

Pe Elena, cea de-a doua soție, Dumitru Fărcaș a convins-o să renunțe la America, după 13 ani, și să se mute cu el în Cluj-Napoca. ”Eu mi-am luat nevastă care a stat 13 ani în Statele Unite ale Americii, cetăţean american de origine română.

I-am spus: «Domnişoară, America mea este pe strada Pavlov 35, acolo lângă Chios, şi este şi un lac acolo. Acolo e America. Te rog foarte mult, fă bine şi vino şi vezi-o, iar dacă o să-ţi placă, rămâi». Şi aşa s-a întâmplat. A venit, i-a plăcut şi a rămas aici”, a povestit Dumitru Fărcaș într-unul din puținele interviuri în care a făcut mărturisiri despre viața sa personală.

Dumitru Fărcaș – biografie

Dumitru Fărcaș era fiu de ţăran din Maramureş. În familia lui se cînta la fluier, fraţii mai mari cîntau la clarinet. A fost descoperit de directorul liceului de muzică. În 1960, cînd s-au pus bazele Ansamblului Maramureşului, a făcut parte din acest ansamblu.

În 1962 a intrat la Conservator și a preluat «Ansamblul Mărţişorul», un mic nucleu de câţiva studenţi, transformându-l într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri şi festivaluri naţionale, internaţionale.

A cîştigat tot ce se putea cîştiga… Discul de aur, Ciorchinele de aur, Medalia de aur, cel mai bun şef de orchestră. A fost decorat de Guvernul României cu Crucea Serviciului Credincios în grad de Cavaler şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare Ofiţer.

A fost declarat Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, iar în urmă cu câteva luni, la împlinirea vârstei de 80 de ani a fost președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național ”Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Taragotistul împlinise 80 de ani în luna mai a acestui an.