Mia noi, ne putem cumpăra fie un kilogram de carne, fie un kilogram de roșii românești. Atât de mult au ajuns să coste roșiile autohtone. Românii ajung să cumpere roșii românești doar de o poftă.
Un kilogram de roșii din recolta de primăvară a ajuns pe piețele din țară să coste mai mult decât un kilogram de carne.
Prețurile ajung și la 40 de lei. Prețul primelor roșii românești începe de la 35 de lei și ajunge la 40 de lei kilogramul. De asemenea, un kilogram de castraveți costă în jur de 15 lei. Față de legumele din import, prețul legumelor românești este dublu.
De exemplu, prețul roșiilor care vin din Bulgaria este de 15 lei.
Cu toate acestea, comercianții spun că sunt clienți, pentru că cine dorește să simtă gustul autohton al legumelor trebuie să o facă la prețurile acestea. Pentru a-și putea permite legume românești, românii trebuie să taie de pe lista de cumpărături alte produse sau reduc cantitatea dorită.
Agricultorii spun despre scumpirile legumelor din piață că sunt rezultatul majorărilor de preț pe care le-au resimțit la factura pentru încălzirea solariilor sau la combustibilul pentru utilaje.
Roșiile românești care au apărut pe tarabele din piață sunt cu 30% mai scumpe față de anul trecut.