Radio Simplu

România stă pe o adevărată comoară. Avem resursa care se mai găsește doar într-un singur loc din Europa

Țara noastră a fost și este în continuare una bogată, când vine vorba de minereuri, păduri, lacuri. Dar mulți nu știau de cea mai importantă avere pe care România o deține, din toată Europa.

România deține o comoară, pe care nu multe țări și-o pot permite. Este vorba despre un metal prețios, fiind mult mai scump ca argintul și aurul, dar se găsește și foarte greu. Telurul este resursa pe care țara noastră stă de foarte mult timp. În general se folosește în industria aero-spațială, energetică, militară, IT, dar și a bombelor nucleare, pentru care multe țări au dat bani frumoși. Alături de Suedia, România deține o cantitate mare de telur, pe care mulți au încercat să o pună mâna.

Conform profesorului de geologie, Gheorghe Popescu, acesta se găsește în foarte puține locuri din lume, iar România deține aur, argint și telur, așa cum nu se mai găsește nicăieri. Doar China, SUA și Canada mai dețin acest metal, în afara Europei. De asemenea, telurul a fost clasificat de către Comisia Europeană ca fiind un ”metal critic”. Asta arată că este un metal extrem de valoros dar și greu de obținut. În ultimul timp, pe piață au început să crească cererile unui astfel de metal.

„Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telururi de aur și argint cum nu se găsește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, spune Gheorghe Popescu.

Autoritățile au decis că este mai bine să facă afaceri cu investitorii canadieni. Aceștia au susținut că nu știau despre acele perimetre unde se află și resurse de telur. Conform Digi24, acei funcționari care au concesionat Canadei resursele de telur lucrează astăzi pentru ei. Telurul a fost descoperit în România încă din secolul XVIII-lea, în mina Fața Băii.

Amintim că bombele detonate de americani asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima pe timpul celui de al doilea război mondial, au avut învelișul din telur. Țara noastră a lăsat pe mâna canadienilor cele mai importante resurse ale acestui metal, tocmai companiilor Deva Gold și Roșia Montană. Asta s-a întâmplat în anul 1997, când au pus mâna pe minereurile noastre.