Radio Simplu

Rețeta originală pentru Baclava

Ingrediente

2 pachete foi de placinta

2 cesti margarina sau ulei

500 g nuca macinata

2 linguri scortisoara

Pentru sirop:

2 cesti zahar

2 cesti apa

2 linguri miere

1 lingurita scortisoara

1/2 lingurita cuisoare

Cum se prepară?

Intr-o tava potrivita ca marime și unsa cu ulei se pun 4 foi de placinta, ungandu-se cu 2 linguri de ulei fiecare foaie in parte.

Se pastreaza alte foi pentru a se pune deasupra, iar restul foilor se pun una cate una, ungandu-se si presarand intre ele din amestecul de nuca si scortisoara. Cele 4 foi de deasupra se ung si ele fiecare in parte.

Se stropeste cu putina apa foaia de deasupra si se coace baclavaua la foc potrivit, o ora. Intre timp se pregateste siropul, prin fierbere timp de 5 minute a ingredientelor pentru sirop. Dupa ce baclavaua se raceste, se toarna pe toata suprafata ei siropul.

Să o savurați cu drag – Poftă bună!

Baclavaua e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate. Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pana la vechea Mesopotamie si ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste inntr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan.

Variante locale

In Turcia, orasul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, desi se pare ca aceasta reteta a ajuns aici din Damasc abia in 1871. In 2008, turcii au patentat denumirea de “Antep Baklava”.

In Bosnia-Hertegovina, reteta are foarte multe nuci si miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale si desertul e consumat des in timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

In Iran exista o versiune mai uscata de baclava, care e taiata in forma de romburi mai mici si aromata cu apa de trandafiri.

In Afghanistan, baclavaua e taiata in triunghiuri mici se e acoperita cu fistic pisat.