Radio Simplu

Rețetă de zacuscă, veche de 100 de ani

Printre multe alte bunătăți ale toamnei, zacusca ocupă un loc aparte, fiind adorată de toți gurmanzii. Iată o rețetă veche de peste 100 de ani care provine din Transilvania, cu un gust inconfundabil.

Mod de preparare

Pentru prepararea acestei minunății, aveți nevoie de 3 kg de vinete coapte și 2 kg de ardei și gogoșari copți, pe tablă sau grătar, 2 kg ceapă alba, 3 l bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui și trei linguri cu sare.

După ce vinetele, ardeii și gogoșarii au fost coapte și curățate, tocați mărunt ceapa într-un robot sau la mașina de tocat.

Încingeți ulei într-un ceaun, adăugați ceapa și lăsați să se călească. După un sfert de oră, puneți și bulionul, amestecați și lăsați să mai fiarbă încă 15 minute.

Dați vinetele și ardeii prin mașina de toate. Într-un alt ceaun, turnați ulei și puneți la călit pentru un sfert de oră vinetele și ardeii.

Turnați apoi amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Potriviți de sare și lăsați la fiert pentru trei ore, la foc mic, amestecând din când în când.

Zacusca este gata atunci când devine densă iar uleiul iese la suprafață. Zacusca se toarnă fierbinte în borcane uscate, care ulterior au fost sterilizate.

Condimentele potrivite pentru zacuscă

Gospodinele cu experiență știu că este bine să adaugi condimentele spre final, pentru ca aroma lor să se păstreze în zacusca fierbinte. Iar cele mai potrivite condimente sunt dafinul, piperul, sarea și cimbrul, cel din urmă pentru că dă o aromă deosebită.

Combinații reușite

Pe lângă legumele tradiționale precum vinetele, roșiile și ardeii, adaugă și ciuperci, dar caută în piețe ciuperci de pădure proaspete. Va avea un gust și o aromă mult mai bună decât zacusca în care se adaugă ciuperci albe de cultură. O combinație reușită este zacusca în care adaugi dovlecei, precum și morcovi bine fierți înainte și tăiați mărunt.

În Transilvania, se face o zacuscă cu vinete, roșii, ardei și mere care este foarte gustoasă. Merele se curăță de coajă și de cotoare, se călesc și se lasă la scurs înainte de a fi puse în zacuscă, spre final, după ce s-au fiert roșiile. Iar în Dobrogea, se pregătește o zacuscă cu pește, fie el somn, crap sau șalău.

La această zacuscă nu se pun vinete, doar roșii, gogoșari, morcovi și condimentele obișnuite.