Clatitele nu sunt numai dulci! Poti obtine o gustare delicioasa sau o cina rapida daca prepari niste clatite aperitiv cu spanac. Cea mai tare parte? Umple-le cu omleta si gata: Ai un mic dejun sanatos!
Ingrediente
Pentru 8 clătite de 28 cm diametrul:
300 gr frunze proaspete de spanac
500 ml apă
1/4 linguriță sare
1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu
3 ouă medii
1/4 linguriță sare
200 ml lapte
150 ml apă minerală
220 gr făină
2 linguri ulei de măsline
Pentru crema de brânză:
200 gr mascarpone
250 gr brânză proaspătă de vaci
250 gr brânză telemea de vaci
2 linguri dulceață de ardei iuți
În plus:
felii de jambon de curcan Sissi
felii de șunculiță de curcan Sissi
Mai întâi pregătim spanacul pentru Clătite cu spanac și cremă de brânză cu șunculiță.
Punem 500 ml de apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm 1/4 linguriță de sare și 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Amestecăm puțin în apă și adăugăm frunzele de spanac spălate și scurse. Le lăsăm să se opărească 2-3 minute, apoi stingem focul și punem frunzele de spanac la scurs, într-o sită.
Bicarbonatul de sodiu are un rol important în menținerea culorii de verde a frunzelor de spanac. Aș spune că chiar o intensifică.
Când se temperază frunzele de spanac le transformăm în piure cu ajutorul unui blender, adăugând și laptele.
În bolul mixerului amestecăm cele trei ouă cu sarea, apoi adăugăm piureul de spanac și uleiul și omogenizăm compoziția.
Încorporăm, treptat, făina, omogenizăm bine compoziția și o diluăm cu apa minerală.
Vom obține un aluat de clătite o idee mai gros decât cel clasic. Îl lăsăm 10 minute să se odihnească, apoi coacem clătitele în tigaia unsă ușor cu ulei și bine încinsă.
Eu pentru a obține culoarea verde a clătitelor, le-am învârtit de mai multe ori de pe o parte pe cealaltă, să nu apuce să devină maronii. Dar, după cum se știe, culoarea clătitelor, în general este influențată și de tigaia în care sunt preparate. Dacă preparăm clătite în trei tigăi diferite clătitele se vor deosebi între ele. Eu le-am preparat într-o tigaie cu efect de piatră încinsă.
Pregătim crema de brânză pentru delicioasele Clătite cu spanac și cremă de brânză cu șunculiță.
Pentru crema de brânzeturi, sfărâmăm brânza telemea și o amestecăm cu cea proaspătă și mascarponele.
Putem folosi, de fapt, orice cremă de brânză din comerț. Eu am folosit ce am avut în frigider.
Tartinăm clătitele cu crema de brânză, presărăm din loc în loc și dulceață de ardei iuți. Așezăm câte două felii de șunculiță, respectiv de jambon, peste crema de brânză și rulăm strâns clătitele.
Le servim ca aperitive, alături de legume proaspete, sau după preferințe.
Sper să vă placă și să vă inspire rețeta mea de Clătite cu spanac și cremă de brânză cu șunculiță!