Radio Simplu

Record la un liceu din Vaslui. Aproape toți elevii din două clase au fost admiși la facultăți de medicină cu medii peste 9

Record la un liceu din Vaslui. Aproape toți elevii din două clase au fost admiși la mai multe facultăți de medicină din țară cu medii peste 9. Aceștia visează să ajungă medici renumiți, iar pasiunea nu a apărut întâmplător.

Au avut parte de un dascăl care le-a transmis dragostea pentru medicină.

Profesoara de chimie a Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a îndrumat cu multă răbdare și pasiune, generații la rând de medici. Peste 400 de tineri care astăzi salvează vieți în întreaga lume au trecut pe la orele ei.

„Pot spune că am avut norocul să fiu pacienta unor foști elevi și am fost tratată foarte bine”, afirmă Elena Gosav, profesoară de chimie Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

De 24 de ani formează medici. Anul acesta a avut însă parte de o mare surpriză. 31 de elevi din două clase au fost admiși la facultăți de profil din țară.

„Am aici o fostă elevă cu care am ținut legătura până la 9 seara, când nu se mai afișau rezultatele și trăiam tensiunea la Iași. Așteptam. După aia, am împărtășit cu ei bucurii până pe la 12 noaptea, pe net, felicitări și bucurii. Da, v-am spus, am jucat cu ei în teren”, mărturisește Elena Gosav – profesor de chimie Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

Tinerii se uită cu admirație la dascălul care le-a insuflat pasiunea pentru domeniul medical. La rândul lor, au un vis mare: acela de a salva vieți. Este și cazul lui David. Sălile de operație nu îi sunt străine. Încă de mic, a intrat alături de tatăl său, de meserie chirurg, la cele mai dificile operații.Tânărul a obținut nota maximă la admitere la Facultatea de Medicină din Iași.

„Am avut și șansa să fiu mâna a 2-a la operație”, spune David Chirița – admis UMF Iași.

Viitorii medici au alocat mult timp învățatului, dar au credința că merită efortul. O cunoaște cel mai bine un olimpic național la chimie.

„Până să intru la liceu, nu pot să spun că am iubit chimia, dar din clasa a IX-a… Deci o iubesc efectiv”, afirmă Adelina Munteanu – admisă UMF Cluj.

De aceeași părere este și Irina. Proaspăta studentă a Facultății de Medicină din Iași ne-a povestit că prin muncă, nimic nu este imposibil.

„Mie nu mi s-a părut foarte grea, din simplul fapt că am învățat, dar au fost câteva probleme care mi-au dat bătăi de cap, dar am încercat să le rezolv”, spune Irina Dumitrescu – admisă UMF Iași.

An de an, elevii de la Liceul Mihai Kogălniceanu din Vaslui se remarcă prin rezultatele excepționale obținute la admiterea la medicină, dar și la concursuri şi olimpiade.

Dintre puţinii elevi care nu au optat pentru Medicină, doi au fost admişi la Politehnica Bucureşti, iar singurul care a ales studiile juridice, Matei Armeanu, a fost admis la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj Napoca. La cea de-a doua clasă a XII-a Ştiinţe ale Naturii, de la LMK Vaslui, din 31 de elevi, 20 au fost admişi la Medicină.

Astfel la UMF Iaşi, la Facultatea de Medicină Generală au fost admişi: Haba Bianca (9.90), Chirvase Anastasia (9.87), Novac Diana (9.80), Dima Teodora (9.75), Duracu Paula Lorena (9.69), Bărgan Mădălina (9,62), Stângaciu Victor (9.55), Onuţ Cristina Patricia (9.50), Dumitrescu Irina (9.20), Onciu Petronela Laura (9.14), Toporăscu Beatrice (9.05), Dima Matei (9.02), Cucoş Carla (8,83), Diana Răşcanu (8.75), Popa E. Andreea (8,45).

La Medicină Dentară au fost admise Captalan Roxana şi Dima Delia Teodora, iar la specializare Specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare a fost admisă eleva Benghea Ana Maria Tot de la aceeaşi clasă, elevii Muntianu Adelina, Cârlescu Robert au fost admişi la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţeganu” Cluj Napoca. De la aceeaşi clasă, elevul Vasile Tanasă a fost admis la Universitatea Coverty Internaţional UK.

Ceilalţi au optat pentru studii economice, juridice etc: Grigore Ioana (a optat pentru FEEA Iaşi, deşi a fost admisă şi la Medicină cu 8.29), Timofticiuc Tasiana (Facultatea de Drept, Bucureşti), Chirilă Raluca (Facultatea de Drept, Bucureşti), Igescu Raluca (Facultatea de Fizică, Iaşi).

Rezultate remarcabile la admiterea la facultate au obţinut şi elevii de la celelalte clase. De altfel, şefa de promoţie a liceului, Raluca Popa, a fost admisă, prima pe listă, la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, specializarea Italiană, iar eleva Andra Mălina Ciobanu a obţinut al doilea punctaj la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” este primul liceu înfinţat în Vaslui, de altfel considerat şi cel mai reprezentativ pentru acesta. A fost înfiinţat în anul 1890, iar de-a lungul timpului, acest liceu a educat mari personalităţi precum Constantin Motaş, Ştefan Ciubotăraşu, Radu Beligan sau Constantin Tănase. An de an, elevii de la LMK Vaslui se remarcă prin rezultatele ce le obţin la concursurile şi olimpiadele şcolare, naţionale şi internaţionale.