Radio Simplu

Reactia adorabila a acestui bebelus cand tatal lui numara banii! VIDEO

Reactia acestui bebelus cand tatal sau numara banii a facut inconjurul lumii!

Educatia copiilor este un subiect foarte sensibil in randul parintilor. Iar in ceea ce priveste varsta la care ar trebui sa inceapa educatia copiilor parerile sunt impartite. Toata lumeaeste, insa, de acord intr-o privinta: cheia reusitei este consecventa.

Stabilirea unei rutine si a unui set de reguli si limite va ajuta copilul sa distinga binele de rau si sa aiba un comportament adecvat.

Modalitatea in care sunt setate aceste reguli depinde de personalitatea fiecarui parinte in parte.
Momentul potrivit

Psihologii spun ca un parinte poate incepe setarea regulilor si limitelor cand copilul porneste de-a busilea.

In momentul in care cel mic a capatat o oarecare independenta si se poate muta singur dintr-o parte in alta, parintele poate sa intervina atunci cand copilul face ceva care nu este in regula.

Educatia nu trebuie facuta, insa, prin metode pecuniare, ci prin oferirea de alternative. De exemplu, daca cel mic musca, i se poate spune serios si ferm, dar pe un ton bland:

„Cand ma musti, ma doare. Nu este frumos sa ne muscam unii pe altii!”, iar alternativa poate fi oferirea unei jucarii pentru dentitie.

Daca cel mic face ceva ce i-ar putea pune integritatea, sanatatea sau chiar viata in pericol, cheia este sa-i redirectionezi atentia catre ceva constructiv.

Explica, repeta

Copiii mici nu au abilitatea de a memora imediat regulile sau de a se autocontrola. De aceea este foarte important pentru parinti sa repete regulile. Tonul ferm este foarte important, insa copilul trebuie sa resimta iubirea si dragostea, chiar daca este refuzat. Un alt lucru foarte important este folosirea cat mai rara a cuvantului NU si inlocuirea acestuia cu alternative pozitive.

Laudele

Psihologii recomanda parintilor sa se concentreze mai mult pe laudarea faptelor bune decat pe semnalarea comportamentelor negative.

Precautii

Copiii au nevoie de un mediu sigur in care sa-si desfasoare activitatea. Asigura-te ca locurile din casa nu-i pot pune viata in pericol si supravegheaza-i orice miscare.

Adapteaza metoda de lucru in functie de personalitatea copilului, insa nu folosi niciodata critica, umilirea sau pedeapsa fizica in educatia copiilor.