Radio Simplu

Punta Ventana, un peisaj natural emblematic, a fost distrus de un cutremur

O formațiune stâncoasă din Puerto Rico numită Punta Ventana, foarte populară în rândul turiștilor, s-a prăbușit luni în urma unui cutremur puternic ce a zguduit insula. Seismul cu magnitudine de 5,8 s-a produs la suprafață, la o adâncime de numai 6 kilometri. Cutremurul a produs stricăciuni serioase clădirilor, a determinat alunecări de teren, s-au înregistrat numeroase pene de curent, dar din fericire nu au fost victime, relatează BBC.

Punta Ventana era o boltă stâncoasă, aflată pe coastă, care din depărtare părea o fereastră săpată în stâncă. Era situată în apropierea orașului Guayanilla, din sud.

Cutremurul s-a produs dimineața, în jurul orei locale 6:00, iar rețelele sociale au fost inundate la scurt timp de fotografii cu urmările seismului. Printre ele, și o fotografie cu Punta Ventana prăbușită în ocean.

Stânca ciudat sculptată de natură era una dintre principalele atracții ale zonei.

Punta Ventana era una dintre atracțiile turistice ale locului Foto: captură YouTube
„De azi, locul nostru emblematic rămâne doar în amintire”, a scris un reprezentant al municipalității.

Punta Ventana s-a prăbușit în ocean în urma unui cutremur Foto: Twitter
Formațiunea stâncoasă avusese deja de suferit de pe urma altor mișcări seismice ce s-au înregistrat în ultimele zile.

Puerto Rico, teritoriu american cu 3,2 milioane de locuitori, a fost zguduit începând din 28 decembrie de o serie de seisme. Cutremurul de luni a fost însă cel mai puternic și a fost urmat de mai multe replici, dintre care una s-a simțit destul de violent, având o magnitudine de 5,1.

Situată între plăcile tectonice ale Americii de Nord și Caraibelor, insula Puerto Rico este expusă cutremurelor, care au cauzat pagube însemnate de-a lungul vremii.

Insula încă nu este refăcută după uraganul Maria, o furtună de categoria 5 care a devastat o parte a arhipelagului Caraibelor în septembrie 2017. Numai în Puerto Rico uraganul a ucis 2.975 de oameni și a lăsat pagube de 100 de miliarde de dolari.