Radio Simplu

Proprietatile terapeutice ale mustarului

Mustarul (Sianapis alba, sinapis nigra, brassica nigra) este o planta din familia crucifere care se gaseste si in flora spontana prin zavoaie marginite de ape curgatoare.

In scop terapeutic sunt utilizate semintele de mustar negru, iar in alimentatie cele de mustar alb.

Semintele trebuie recoltate in a doua jumatate a lunii iulie, eventual pe roua sau noaptea pentru a evita scuturarea.

Semintele de mustar, antidepresivul natural. Vezi 6 beneficii ale acestui condiment

Compozitie chimica

– glicozide cu azot si sulf;

– mucilagii, uleiuri grase cu gliceride ale acizilor grasi (oleic, linoleic);

– proteine;

– ulei eteric cu 0,7% sinigrozide;

– saruri minerale.

Proprietati terapeutice

– laxative (datorita mucilagiilor), digestive, tonice;

– decongestive-pulmonar;

– antibiotice, bactericide;

– iritante, lacrimogene;

– aromatizante.

Mod de actiune
– normalizeaza tranzitul intestinal, combate tulburarile digestive, constipatiile rebele si cronice, balonarile, afectiunile hepatobiliare, insuficienta pancreatica, stimuleaza functiile aparatului

digestiv prin excitarea secretiei gastrice, mareste pofta de mancare datorita unui glicozid (sinalbina) si a enzimei mirozinaza;

– combate reumatismul;

– amelioreaza starile de urticarie.

Forme de utilizare

UZ INTERN

1. Seminte intregi se inghit cu apa rece sau lapte, seara la culcare; se incepe cu o doza de o lingurita pe zi si se ajunge Ia o lingura pe zi, in functie de necesitati.

Un tratament de 12 zile este foarte eficace contra constipatiilor cronice si rebele, stimuleaza functionarea stomacului lenes (datorita mucilagiilor) si usureaza inaintarea bolului alimentar.

UZ EXTERN

2. Cataplasma locala cu pasta din 100 g de faina de mustar negru in apa calda la 30°C; se lasa in repaus 10-15 minute si se aplica, timp limitat (maxim 15 minute), intre straturi de tifon sau panza, pe zonele dureroase, avand efecte revulsive in durerile reumatice, inflamatii ale articulatiilor, catar bronsic, gripe, bronsite, pneumonie, raceala, dureri de cap, ochi si urechi, provocand a dilatatie intensa a pielli si marind cantitatea de sange in zona tratata.

Se poate muta pe alt loc dureros al corpului.

3. Ulei eteric de mustar negru asociat cu alte uleiuri se utilizeaza pentru frectii antireumatice.

4. Bai de mustar (generale sau locale) cu faina pusa intr-un saculet scufundat in apa de baie si agitat pana apare mirosul caracteristic; au efecte in reducerea durerilor reumatice profunde si a bolilor de plamani (gripa, raceala, bronsita, pneumonie) si in stimularea respiratiei.