Un bebelus de numai 7 luni este foarte atent la reprezentatia tatalui sau care si-a luat chitara in maini si ii ciupeste dezordonat corzile.
Face acest lucru deoarece a observat ca bebelusul este tare amuzat de interpretarea lui, drept urmare insista cu aceasta joaca inedita.
Dupa cum vedem, primele acorduri ii atrag atentia bebelusului, insa in momentul in care tatal loveste cu putere corzile chitarei, copilul incepe sa rada in hohote.
Se pare ca acest zgomot il distreaza teribil pentru ca reactia lui este nepretuita.
Felul in care evolueaza relatia parinte-copil influenteaza puternic modul in care cel mic creste si se dezvolta la maturitate.
La fel ca in cazul oricarei alte relatii, consolidarea unei legaturi stranse si pozitive cu copilul este un proces de lunga durata, care necesita rabdare si mult efort din partea ambilor parinti.
Iata care este importanta pe care relatia cu parintii o are in viata copilului!
Importanta prezentei ambilor parinti in viata copilului
O relatie stransa cu copilul, cu implicarea ambilor parinti si satisfacerea nevoilor de relationare ale acestuia, asterne incet, dar sigur, drumul catre cresterea unui adult sanatos, puternic si implinit.
Parintii joaca un rol esential in viata emotionala sau psihologica a prichindelului, inca de dinainte ca acesta sa se nasca.
Atasamentul dintre mama si bebe este unic si se formeaza inca din burtica. Este o legatura foarte stransa, care dureaza toata viata, mai ales daca este atent consolidata si dupa nastere.
Primul contact dintre bebe si tatic are loc imediat dupa sosirea micutului pe lume. Este prima figura masculina pe care copilul o cunoaste si care va juca un rol esential in transformarea lui in adult, indiferent ca este baiat sau fetita.
Relatia cu taticul nu este un tip de atasament innascut, de aceea, acesta se vede nevoit sa recupereze teren in fata mamicii si sa depuna ceva mai multe eforturi pentru a cladi relatia cu copilul.
Prezenta si implicarea ambilor parinti in cresterea si educarea copilului sunt cruciale pentru modul in care se dezvolta acesta la maturitate.
Chiar daca statistici recente evidentiaza faptul ca familiile monoparentale au luat din ce in ce mai mare amploare in epoca moderna, psihologii subliniaza importanta implicarii ambilor parinti in ingrijirea celui mic.
Specialistii sustin ca exista consecinte negative pe toate planurile – cognitiv, psihologic, emotional, social – atunci cand una dintre cele doua figuri – materna sau paterna – absenteaza din viata copilului.