Radio Simplu

Prognoză sumbră! România intră la toamnă în cea mai neagră perioadă economică de după 1990. Economia este pe butuci

Efectele pandemiei de coronavirus, combinate cu inabilitatea guvernanților de a răspunde crizei, își vor spune cuvântul, avertizează un cunoscut economist, care susține că economia României a fost pusă pe butuci.

Prognoză sumbră a unui reputat economist cu privire la evoluția economică a României, în perioada următoare.

Economistul Cristian Socol scrie duminică pe Facebook că țara noastră va intra în toamnă în cea mai neagră perioadă economică, de la Revoluția din decembrie 1989 și până în prezent.

Efectele pandemiei de coronavirus, combinate cu inabilitatea guvernanților de a răspunde crizei, își vor spune cuvântul, arată Socol, în ciuda declarațiilor optimiste venite din partea celor care conduc Guvernul.

”Ce constatăm la aproape 9 luni de nouă guvernare? Economia pe butuci, sectoare întregi sunt falimentare, deficitul bugetar și datoria guvernamentală record negativ în ultimii 30 de ani.

Peste 1 milion de contracte de muncă încetate / suspendate, sărăcia și deprivarea materială lovesc puternic, prețurile la alimente, utilități și medicamente au explodat!”, a scris Cristian Socol pe Facebook.

”Nicio măsură activă reală pentru stimularea producției Made în România, Zero măsuri pentru protejarea puterii de cumpărare a populației.

Incertitudini privind aplicarea legii pensiilor și a celei privind alocațiile copiilor. Ca și cum nu ar fi de ajuns, haosul administrativ și exemplele negative ale puterii privind nerespectarea regulilor impuse maselor au cauzat blocajul sistemului sanitar și Izolarea României în Europa!

România va intra din septembrie în cea mai neagră perioadă postdecembristă dpdv economic și social. Winter is coming! Din păcate”, sună teribilul avertisment.

În context, trebuie precizat că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, continuă să nege prognozele Comisiei Europene privind prăbușirea economică a României și să vorbească despre o ”evoluție în V”, mai exact despre o criză pe termen scurt, urmată de o recuperare rapidă a avansului economic.

În răspuns, economistul Cristian Socol a explicat că, spre deosebire de alte țări europene, ”V”-ul va fi sub zero, adică putem aștepta o recuperare a avansului economic abia după anul 2022, când încă ne vom afla în criză.