Radio Simplu

Prognoza METEO de Revelion. Ce anunță meteorologii pentru noaptea dintre ani

În noaptea dintre ani sunt anunțate temperaturi normale pentru această perioadă, cu precipitații slabe cantitativ și izolate, anunță ANM. Cei care aleg stațiunile montane de Revelion se vor bucura de strat nou de zăpadă, însă la altitudini înalte există și pericolul de avalanșe.

În țară, în preajma Anului Nou, temperaturile maxime pot depăși în unele zone ale țării 9-10 grade. Minimele vor coborî sub zero grade, anunță meteorologii. În Capitală, vremea se va menține frumoasă, cu valori ridicate pe timpul zilei.

„În ultimele zile ale anului vremea va fi caracterizată în general de valori peste mediile multianuale, o vreme caldă cu minime care doar local vor coborî sub pragul de îngheț. Vor fi valori de -4, -5 grade, cu precipitații în majoritatea zonelor țării, însă precipitații slabe. În general precipitații mixte, în Nord și Centru mai apar și lapovițe și ninsori, în rest predomină ploile”.

Acestea au caracter local și temporar, cum se va întâmpla și în zona Capitalei, unde așteptăm în continuare temperaturi peste mediile perioadei. În următoarele zile vor mai fi temperaturi ridicate, în special în partea de sud, cu deosebire în Oltenia, unde valorile termice pot trece de 10 grade”, a declarat, pentru Mediafax, Teodora Cumpănașu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Cei care aleg stațiunile pentru a-și petrece minivacanța de Revelion se vor bucura de un strat nou de zăpadă. Vântul se va resimți în special în zonele înalte, acolo unde există și pericolul de avalanșe.

„În continuare, în zonele montane, în special la altitudine mai mare, vor predomina ninsorile. Vântul se menține destul de tare și vor fi intervale în care din nou pe creste unde vitezele pot depăși 80-100km/h. Pentru zona montană înaltă se mențin alertele în privința riscului de producere al avalanșelor, astfel încât și pentru următorul interval atenție mare celor care se încumetă mai sus de 1600-1700 de metri altitudine să meargă. Pentru stațiuni în schimb, o vreme plăcută, stratul de zăpadă se menține chiar dacă vorbim despre temperaturi peste cele normale, chiar și în zona de munte, stratul este consistent, intervale de timp cu ninsori astfel încât la munte nu există riscul de a petrece revelionul fără zăpadă”, a mai declarat reprezentantul ANM.

În noaptea dintre ani, meteorologii anunță o scădere ușoară a temperaturilor, însă vântul va sufla slab, precipitațiile vor fi slabe cantitativ și izolate.

„O scădere de temperatură o așteptăm pentru noaptea dintre ani. Spre dimineață temperatura să scadă până spre -10 grade în zonele de munte, în partea de Est a Transilvaniei, -6, -9 grade în nordul Moldovei și local în vestul și nord-vestul țării. Pentru regiunile sudice, înclusiv în Capitală – -3, -2 grade, cea mai scăzută temperatură. Partea bună este că, deși pe parcursul zilei de 31 vor fi precipitații destul de multe și în majoritatea zonelor țării, nu vorbim de precipitații însemnate cantitativ”

Precipitațiile vor fi slabe și nu trebuie să îi sperie pe cei care vor alege să petreacă noaptea dintre ani pe stradă, asistând la diferite spectacole. Vântul rămâne moderat.

”În noaptea dintre ani, posibilitatea de a se semnala precipitații izolate se menține doar în extremitatea de sud-est și în partea de nord-vest a teritoriului dar asta cu siguranță nu va strica buna dispoziție nici măcar a celor care aleg să-și petreacă revelionul în aer liber în orașe. Nici temperaturile nu sunt foarte scăzute iar vântul rămâne moderat cu doar ușoare intensificări în partea de sud-est a țării și izolat pe crestele montane în restul țării vântul nu va pune probleme”, a mai declarat Teodora Cumpănașu, meteorolog în cadrul ANM.