Radio Simplu

Proba ”Întrebări capcană”. Ce se află între Soare și Pământ?

15 întrebări de cultură generală care îți pun mintea la încercare

Testează-ţi cunoştinţele de cultură generală. Răspunde la întrebările de mai jos, din domenii diverse. Unele sunt mai simple, altele te-ar putea pune în încurcătură. Citeşte-le cu atenţie.

1. Care este cea mai mare pădure tropicală din lume?

2. Care dintre următoarele materiale este un tip de metal: aur, sticlă, răşină?

3. Sydney este cel mai mare oraş din ce ţară?

4. Cât este ½ în procente?

5. Ce planetă este cunoscută ca Planeta Roşie?

6. Ce ocean separă America de Nord de Europa?

7. În ce ţară se află Muntele Everest?

8. Câte laturi egale are un triunghi isoscel?

9. Ce părţi ale corpului cresc mai repede: unghiile de la picioare sau părul?

10. Ce “meserie” au avut Leonardo da Vinci, Pablo Picasso și Vincent van Gogh?

11. Care este următorul număr din seria 7, 14, 21, 28,?

12. În ce ocean s-a scufundat Titanicul?

13. Câte unghiuri are un triunghi?

14. Buburuza este arahnidă, insect sau reptilă?

15.Pe ce continent se află deșetul Sahara?

Răspunsuri

1. Amazon

2. Aur

3. Australia 4. 50%

5. Marte

6. Oceanul Atlantic

7. Nepal

8. Doua laturi egale

9. Părul

10. Pictori

11. 35 (adaugă 7 la fiecare număr pentru a obţine răspunsul)

12. Atlantic

13. Trei

14. Insectă

15. Africa

Cea mai bună soluție pentru a te putea bucura de o minte ageră este s-o pui la treabă. Vrei să ai parte de idei bune și soluții la tot pasul? Iată cum se poate lucra partea cerebrală!

Nu doar corpul are nevoie de antrenament, dietă și odihnă, ci și creierul. Atât cât îi dai, atât îți va oferi. Este foarte simplu. Folosește-te de toate simțurile tale, activează-ți creierul și fă-l să lucreze pentru tine.

Ține cont de faptul că orice activitate nouă pe care o face, duce la formarea de noi sinapse și neuroni astfel că în timp, cu cât îl vei pune mai mult la treabă mai mult, cu atât vei sta mai departe de bolile neuronale, Alzheimer, Parkinson.

Încearcă să fii ambidextru

Nu ne referim doar la a încerca să scrii cu ambele mâini. Dacă ești dreptaci, încearcă să faci cu stânga tot ce faci și cu dreapta, de la spălat pe dinți până la scris. Vei pune în aplicare o zonă mai puțin antrenată a creierului și îți vei crea noi posibilități de a găsi soluții la nevoie.

Folosește-te de toate simțurile tale

Închide ochii. Exact, închide ochii și fă duș așa. Mergi prin casă cu ochii închiși, încearcă să faci activități precum strânsul hainelor sau datul cu mătura sau cu aspiratorul cu ochii închiși. În acest moment dacă nu te poți baza pe văz, toată concentrarea ta ar trebui să se îndrepte către simțurile tactile. Mâinile tale vor fi noii ochi și în felul acesta îți vei dezvolta o nouă zonă a creierului tău care deși există este în stare latentă.

Cel mai important aspect când vine vorba de lucrat cu creierul tău este să nu te repeți. Fă mereu lucrurile diferit. Începe dimineața mereu cu un alt obicei, alternează orele de trezire, tabieturile de dimineață, traseul către serviciu și apoi către casă.

Întoarce casa cu susu-n jos

Nu este o glumă! Este doar un exercițiu foarte bun și util pe care îl poți face. Când privești un lucru în poziția sa naturală creierul tău îl recunoaște foarte ușor, astfel, dacă întorci ceasul, calendarul sau orice alt obiect vei activa o altă emisferă a creierului pentru a putea identifica obiectul respectiv.

La fel poți să faci și cu locurile de la masă. Creierul înmagazinează foarte repede imaginile și le asociază cu locurile în care a fost prezent, astfel, dacă vrei să îi dai de furcă și să-l pui la treabă fii mereu într-o continuă schimbare.

Asociază mirosuri cu activități

Poți contribui la formarea de noi legături nervoase și prin asocierea cu mirosuri. Așa cum asociezi mirosul de brad cu sărbătorile de iarnă. La orice activitate nouă asociaz-o cu un miros nou, cel al foilor unei cărți sau mergi cu geamul deschis la masină ori de câte ori conduci. Vei activa în felul acesta hipotalamusul, zona responsabilă cu percepția. În timp vei recunoaște mult mai ușor sunetele, imaginile și inclusiv mirosurile.

Comunică mai mult

Lipsa de comunicare are un efect extrem de nociv asupra creierului tău. Nu te lipsi niciodată de socializare. Dacă ești într-un magazin și te uiți la rafturi încearcă să te uiți cu atenție și să găsești ceva ce în mod obișnuit nu ți-ar fi atras atenția. Pune cât mai multe întrebări și nu înceta să zâmbești.

Zâmbetul va transmite către creier o stare și o senzație de bine.