Radio Simplu

PRIN CE A TRECUT IOANA DIN GALAȚI DUPĂ UN SCANDAL CU IUBITUL: “M-A LUAT DE GÂT ȘI M-A ARUNCAT PE…“

Dragă Jacqueline,
Sunt Ioana, am 30 de ani și sunt din Galați. Experiența traumatizantă prin care a trecut Daniela Crudu, după bătaia încasată de la iubitul ei croat… m-a dat peste cap și, totodată, m-a făcut să găsesc puterea de a vorbi despre clipele de coșmar prin care trec și eu. În urmă cu un an, l-am cunoscut pe S. M-am îndrăgostit nebunește de el și, după doar două luni, m-am mutat împreună cu el. Totul părea un vis și credeam, cu tărie, că el este bărbatul alături de care vreau să îmi petrec tot restul vieții. Până într-o zi…

S. ieșise în oraș cu băieții, după muncă. Mi-a spus că nu stă mult și că ajunge la cină. Am pregătit masa și l-am așteptat. Însă… el nu apărea. Așa că am început să îl sun, dar nu mi-a răspuns la telefon. Am crezut că s-a întâmplat ceva rău. M-am panicat și l-am sunat continuu. Timp de două ore… asta am făcut! L-am sunat și i-am trimis zeci de mesaje.

Simțeam că înnebunesc, am început să plâng și să mă gândesc la cele mai negre scenarii. Până când… S. a intrat pe ușă. Duhnea a alcool. Am început să îl bombardez cu întrebări. Unde a fost, cu cine, de ce nu mi-a răspuns la telefon, de ce m-a lăsat să stau în incertitudinea asta. Singura lui replică a fost: ”Lasă-mă, femeie, în pace! Mi-e somn”. (CITEȘTE AICI: CE A PĂȚIT BEBIȚA, O TÂNĂRĂ DE ETNIE ROMĂ DIN RÂMNICU SĂRAT VENITĂ LA STUDII ÎN BUCUREȘTI)

Am insistat să-mi spună ce s-a întâmplat. Am mers după el în dormitor, abia se ținea pe picioare. I-am tot cerut explicații, am ridicat tonul și atunci s-a întors și mi-a dat o palmă zdravănă. Am căzut lângă pat. Am încercat să mă ridic, dar S. m-a luat de gât și m-a aruncat din nou pe podea. Am rămas fără grai și am început să plâng, iar el s-a dus în living și s-a pus la somn ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Nu-mi venea să cred că el a fost în stare să mă lovească. Am plâns toată noaptea. A doua zi, am încercat să discut cu el. Mi-a spus că îi pare rău, că a exagerat cu alcoolul și că nu o să se mai întâmple niciodată. Și l-am crezut. Până când mi-a învinețit ochiul. Și-a cerut, din nou, iertare. Și eu… l-am iertat. Apoi, am ajuns la spital din cauza bătăilor.

I-am mințit pe medici și le-am spus că am căzut pe scări. De ce? Pentru că mi-e teamă. Mi-e teamă să nu mă omoare. M-a amenințat că o va face dacă mă gândesc să îl părăsesc. Trăiesc un coșmar și sunt disperată. Îmi este frică pentru viața mea.

Dragă Ioana,
Îți mulțumesc pentru curajul de a vorbi despre situația dificilă în care te afli. Îmi imaginez că ți-a fost extrem de greu să găsești puterea pentru a-ți expune povestea dureroasă. Experiența traumatizantă care a ținut prima pagină a tabloidelor, zilele trecute, ar trebui să le pună pe gânduri pe femei. Din păcate, multe dintre noi, româncele, am fost educate eronat.

Câte bunici nu le-au spus nepoatelor că ele au îndurat bătăi și vorbe grele din partea bărbatului și totuși le găseau scuze pentru comportamentul inadecvat? Câte mame nu le-au spus fiicelor lor: ”Bărbatul e bărbat. Femeia trebuie să tacă. Femeia trebuie să îndure. Femeia trebuia să fie umilă, să stea acasă cu copiii, să facă de mâncare și să își venereze bărbatul”. De asemenea, ideea că ”femeia nebătută e precum calul nestrunit” pare încă de actualitate în spaţiul românesc. (VEZI ȘI: CE A PĂȚIT O PICOLIȚĂ DIN BACĂU DUPĂ CE S-A ÎNDRĂGOSTIT DE UN BĂRBAT ÎNSURAT! I-A LĂSAT UN BILEȚEL: „CREDEAM CĂ VISEZ”)

Feminismul mai are mult de luptat pentru a îndrepta comportamentele astea îngrozitoare, pentru a normaliza lucrurile pentru TOATE femeile. Violența domestică în spațiul românesc nu este o noutate. 20.000 de victime ale violenţei în familie sunt înregistrate într-un an la noi în ţară, iar cauzele sunt multiple. Ordinele de restricţie încălcate, pedepsele mici pentru agresori şi lipsa de proceduri sunt doar câteva dintre ele. Iar marea majoritate a victimelor nici măcar nu raportează violența la care sunt supuse. Ioana, înțeleg că îți este teamă, dar este inuman să trăiești în continuare alături de bărbatul ăsta. Să ieși dintr-o relație violentă nu este imposibil!

Îți recomand cu toată căldura să mergi la un centru de consiliere și apoi la poliție. Este timpul să spui STOP! Fii îngăduitoare cu tine însăți și înțelege că există un început pentru toate. Este timpul să te iubești pe tine, să te vindeci de trauma suferită și să-ți dai șansa de a avea un bărbat adevărat lângă tine. Un bărbat care să te iubească, să te aprecieze, să te respecte! Poate îți este teamă din cauza presiunii sociale, din cauza neîncrederii în instituțiile statului sau de faptul că nu te vei putea descurca pe cont propriu. Dar tu… trebuie să fii învingătoare, Ioana! Ia-ți viața înapoi!

Te îmbrăţişez,

Jacqueline.