Radio Simplu

Clipe de groază. 60 de oameni evacuați azi noapte în București

O țeavă de gaze fisurată în urma unor lucrări a produs panică, vineri seara, printre locuitorii cartierului bucureștean, Drumul Taberei.

În urma incidentului, 60 de oameni au fost evacuaţi, întrucât prin fisurarea țevii de gaz exista pericolul iminent al unei explozii, scrie digi24.

Avaria a avut loc în scara unui bloc de pe Aleea Valea Prahovei. Pompierii au intervenit imediat, iar trei persoane au suferit atacuri de panică în momentul evacuării, echipajele medicale sosite la fața locului rezolvând rapid situația.

Pericolul unei explozii a trecut, întrucât pompierii şi-au luat toate măsurile de siguranţă. O echipă de muncitori lucrează pentru remedierea avariei.

Cite;te si Teroare pentru cei care stau la bloc! Ce vor fi obligați să aibă în baie de acum inainte

Întră în vigoare noile norme privind eficiența energetică, astfel că pentru cei care își construiesc o locuință, pentru clădirile rezidențiale noi și chiar pentru cei care își renovează apartamentele vor fi obligatorii o serie de condiții.

Astfel, dacă vreţi să vă construiţi o locuinţă, să vă cumpăraţi una nouă, ori să o renovaţi din temelii pe cea veche, din acest an trebuie să aveţi autorizaţie pentru noile standarde de temperatură, confort şi calitate a aerului.

Așadar, proiectanții trebuie să facă planul viitoarei case sau al apartamentului, în aşa fel încât, în dormitor, să aveţi în medie, 20 de grade Celsius, cu un consum de energie cât mai apropiat de zero.

După noile reguli și calcule din standardul român de performanță energetică, adică documentul publicat luna trecută, baia este încăperea din casă în care ar trebui să fie 22 de grade.

În dormitor e la fel de cald ca în sufragerie, +20 de grade, normele trecute prevedeau 18, iar la bucătărie e ca pe hol, doar 18 grade. Aceste temperaturi vor fi folosite pentru certificatele energetice de acum încolo.

Ca să obțineți autorizația de construire va trebui să îndepliniți aceste standarde. Sunt modificări substanțiale, deci performanța energetică a clădirilor solicitată este mult mai mare decât anterior.”, spune Cristina Stănișteanu, expert standardizare ASRO.

Evident, toate aceste standarde noi vor ridica prețurile apartamentelor nou-construite.