Radio Simplu

Primul cutremur din România în 2020. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Primul cutremur din România din acest an s-a produs în primele minute din 2020.

Seismul a avut loc în județul Buzău și a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul s-a produs la ora 00:15, în județul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri.

Potrivit Mediafax, seismul a avut loc în apropierea orașelor Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.

Gheorghe Mărmureanu anunță marea sa îngrijorare privind ultimele cutremure din România

Prof. Gheorghe Mărmureanu, considerat cel mai bun specialist în cutremure din România a comentat ultimele evoluții seismice. În special cele trei cutremure din zona Vasluiului petrecute în aceeași zi, în ziua de Crăciun.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat pentru vremeanoua.ro care este părerea sa în privința „modului în care s-au produs cele trei cutremure de mică intensitate, care au avut epicentrul la cinci kilometri Nord de municipiul Vaslui. Astfel în data de 25 decembrie la 7.05, la o adâncime de 2 kilometri, a avut loc primul cutremur care a avut și cea mai mare magnitudine de 3,1 pe scara Richter, al doilea a fost la aproape o oră (7.56), la o adâncime de 3 kilometri și a avut magnitudinea de 2,2 pe scara Richter, iar ultimul, cel de la 9.05, a avut o intensitate de 2,5 și a fost la adâncimea de cinci kilometri.

“Le transmit vasluienilor să stea liniștiți. Este o falie care taie județul la nord de Vaslui și de aici aceste mici cutremure. De obicei, acestea sunt de mică intensitate. Cele mai mari, abia ating cinci grade pe scara Richter. Din acest motiv, eu nu recomand la Vaslui forajele de adâncimi mari, cum au fost cele de la Chevron”, a spus profesorul Mărmureanu pentru sursa citată.

Dacă nu este îngrijorat pentru cele trei cutremure din zona Vasluiului, are însă motive de neliniște pentru ceea ce s-a întâmplat recent:

“Nu de Vaslui îmi este teamă. Sunt îngrijorat că ultimele două cutremure cu magnitudini mai serioase din România au generat accelerații laterale mai mari decât în epicentru, cum nu se întâmplă nicăieri în lume. Și aici e o problemă destul de serioasă, pe care o vom studia pe viitor”, a mai spus prof. Gheorghe Mărmureanu pentru vremeanoua.ro.