Radio Simplu

Preotul Alexandru Argatu din Boroaia a murit într-un accident rutier

GALERIE FOTO (2)

Preotul Alexandru Argatu din Boroaia a murit marți după-amiază, la vârsta de 75 de ani, într-un grav accident rutier petrecut în județul Bacău, în satul Onișcani, comuna Filipești. Autoturismul în care se afla părintele Argatu a lovit un stâlp și s-a răsturnat în apropierea unui lan de porumb. Pare să fi fost vorba de o pierdere asupra controlului mașinii, fără implicarea vreunui alt autiturism.

La fața locului au ajuns cadrele de la ISU Bacău, dar preotul era decedat. Nu se cunosc încă toate circumstanțele în care s-a petrecut teribilul accident, dar polițiștii fac cercetări. Părintele Alexandru Argatu s-a născut în satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei, și a slujit peste 40 de ani la Biserica „Înălțarea Domnului” din centrul comunei Boroaia.

Părintele Alexandru Argatu este unul dintre cei cinci copii ai vestitului duhovnic Ilarion Argatu (cele două fete au devenit preotese și cei trei băieți preoți). Alexandru Argatu era cel mai mare dintre fii.

Alexandru Argatu a scris mai multe cărţi, atât mărturii despre viaţa tatălui său, dar şi sfaturi şi învăţături pe care duhovnicul le-a dat celor care l-au căutat. Părintele

Alexandru Argatu a finalizat Biserica din centrul comunei Boroaia, a cărei construcţie fusese începută de tatăl său. La această biserică a şi fost înmormântat arhimandritul Ilarion Argatu, în mai 1999, la vârsta de 86 de ani. Preotul a fost îngropat în naosul bisericii, alături de soția sa. În mai 2006, după împlinirea a șapte ani de la moartea sa, trupul duhovnicului a fost dezgropat după datină și s-a descoperit că este aproape intact, deși sicriul putrezise în totalitate. După acest moment, la biserica din Boroaia a fost un adevărat pelerinaj, cu credincioși veniți din toată țara. Moaștele lui Ilarion Argatu sunt și acum venerate de credincioșii care ajung la Boroaia

„Părintele Alexandru Argatu de la Mănăstirea Boroaia, preot cu viață sfântă, liturghisitor de taină, rugător pentru mii de oameni, haiduc al credinței, ctitor de mănăstire și de zeci de Biserici, fiu de sfânt, a plecat la ceruri să îi spună lui Dumnezeu despre durerea poporului român.Dumnezeu să-l așeze în soborul Liturghiei cerurilor”, a scris preotul Ioan Istrati, acesta fiind doar unul dintre multele mesaje de condoleanțe transmise familiei îndurerate.