Radio Simplu

Premierul Orban vine cu vești bune: Începe extinderea rețelelor de gaze naturale

Ludovic Orban a precizat că acest program, ce se va desfășura în următorii patru ani, are un buget de peste un miliard de euro și va îmbunătăți nivelul de trai pentru milioane de români. Săptămâna viitoare Guvernul va adopta OUG în această privință, ocazie cu care va fi lansat și apelul de proiecte pentru acest program.

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că Guvernul va lansa săptămâna viitoare apelul de proiecte pentru programul de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România care nu dispun de aceste utilităţi, transmite Agerpres.

Bugetul programului este de peste un miliard de euro, însă în prima etapă vor fi alocate de la bugetul de stat 234 de milioane de euro, a precizat acesta.

„Avem ca obiectiv în următorii patru ani de zile să extindem reţelele magistrale cât mai mult, astfel încât să permitem conectarea la reţelele de gaz natural a cât mai multor localităţi. Săptămâna viitoare, în urma adoptării OUG privind programul de extindere a reţelelor de distribuţie de gaz, va fi lansat apelul de proiecte pentru programul de un miliard de euro pregătit de Guvern pentru înfiinţarea de distribuţii în localităţi în care nu există”, a afirmat Orban.

Milioane de români vor beneficia de pe urma acestui program
De asemenea, șeful Executivului a arătat că aceste investiţii vor îmbunătăţi nivelul de trai a milioane de români, subliniind că „gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor”.

„Apelul de proiecte lansat săptămâna viitoare permite localităţilor care au documentaţiile tehnico-economice aprobate de autorităţile locale să depună astfel de proiecte să poată să obţină finanţare pentru înfiinţarea distribuţiilor de gaz natural. Ştiţi că de mult partidul pe care îl conduc, PNL, este preocupat de tema valorificării resurselor de gaz natural şi mai este o temă importantă: gazul românesc să ajungă în casele românilor. Degeaba avem resurse de gaz, dacă resursele de gaz nu ajung în casele românilor”, a adăugat premierul.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că în cursul acestui an urmează să fie finalizată licitaţia pentru realizarea gazoductului între Podişor şi Tuzla.

„Obiectivul acestui gazoduct, acestei conducte, care reprezintă o investiţie extrem de importantă, este de a asigura conectarea la BRUA, la reţeaua de transport naţională şi evident la sistemul european de transport al gazelor naturale a gazului natural care urmează a fi extras offshore din zăcămintele de la Marea Neagră”, a mai spus acesta.

El a menţionat că investiţia este una strategică, rolul ei fiind de a pune în valoare aceste resurse de gaz natural de care România beneficiază.

Ludovic Orban a fost prezent, vineri, la inaugurarea tronsonului de conductă de gaz Craiova- Segarcea, aferent etapei I din conducta de transport Craiova-Segarcea-Calafat.