De ce ne tremura pleoapa – Știi momentul acela când stai la televizor sau la serviciu, încercând să te concentrezi pe ceva și brusc pleoapele tale parcă încep să scape de sub control? E ca și cum ar avea o minte proprie.
Aceste stări nu ascund nimic grav, dar cu siguranță pot fi enervante. Ele apar cel mai frecvent pe pleoapa superioară, dar pot apărea și la nivelul pleoapelor inferioare, iar intervalul poate fi de la o secundă, până la un minut sau chiar mai mult.
Îmi amintesc faptul că mi s-a întâmplat să îmi pulseze pleoapa de la ochiul drept chiar în mijlocul unei întâlniri și încercam să îmi acopăr ochiul doar pentru a nu părea ciudată, îți dai seama prin ce am trecut?
Din fericire, spasmele pleoapelor sunt destul de des întâlnite și nu reprezintă o premoniție, că s-ar putea întâmpla ceva, așa cum credem noi, că ni se „zbate ochiul”.
Iată care sunt cauzele apariției pulsațiilor, la nivelul ochilor!
Nu dormi suficient; Ești stresat; Ești obosit; Ai făcut prea mult sport; Consumi prea mult alcool sau cofeină; Fumezi.
Uneori, spasmele pot apărea și dacă ai o infecție oculară, o inflamație, ai ochii uscați sau sensibili la lumină.
Deci, cum scapi de acest simptom enervant?
Cele mai multe dispar fără tratament. Dacă vezi că totuși nu îți dau pace, încearcă să faci un efort și să dormi mai mult, renunță la cofeina și / sau alcool, folosește lacrimi artificiale sau picături pentru a-ți menține ochii lubrifiați și aplică o compresă caldă pe ochi.
Dacă nimic nu ajută, ar fi o idee bună să ții un jurnal, da, un jurnal al ochilor, să te documentezi când apar aceste spasme, cât durează și dacă există factori pe care îi poți identifica.
Scrie data și ora la care se întâmplă, împreună cu ce ai mâncat în acea zi sau ce ai consumat.
De asemenea, scrie dacă te simți în mod deosebit stresat sau cât timp ai dormit în acea zi. Acest lucru te va ajuta să identifici exact ce duce la apariția spasmelor. Există studii în curs de desfășurare, prin care se încearcă să se afle dacă spasmele oculare ar putea fi genetice.
Dacă nu dispar sub nicio formă, consultă un medic oftalmolog, deoarece există anumite probleme neurologice care pot duce la apariția acestor spasme. Deși sunt rare cazurile, merită cu siguranță să fie verificate, dacă persistă, deși acestea sunt aproape întotdeauna însoțite de alte simptome.