Pleurezia, cunoscuta in popor sub denumirea de “apa la plamani”, este o afectiune care de multe ori se trateaza de la sine insa exista si cazuri mai grave, care pot pune viata pacientului in pericol.
Pleurezia consta in inflamarea pleurei – membrana care captuseste plamanii, precum si cavitatea toracica. Concret, pleurezia este caracterizata de inflamarea tesuturilor dintre plamani si cutia toracica. Aceasta inflamatie vine la pachet cu acumularea de lichide in zona cu pricina, de aici si denumirea populara de “apa la plamani”.
Cauze pleurezie
Infectiile virale (precum gripa, raceala) sunt cele mai frecvente cauze ale pleureziei, insa exista si alte motive pentru care aceasta conditie apare.
Iata alte posibile cauze ale pleureziei:
Pneumonia bacteriana; Bronsita; TBC; Fracturi ale coastelor; Tumori la nivelul pieptului sau plamanilor; Infectii fungice; Afectiuni autoimune – lupus, artrita reumatoida; Cancer pulmonar
Formarea unor cheaguri de sange la nivelul arterelor pulmonare – embolismul pulmonar
Anumite tratamente medicamentoase; Simptome pleurezie; Principalul simptom al pleureziei consta in durerea din zona pieptului, care e fie constanta, fie sub forma de junghi. Durerea este accentuata de respiratie si de efortul fizic. Pacientul va observa ca, daca isi tine respiratia pret de cateva secunde, durerea dispare.
Exista insa si alte simptome prin care se manifesta pleurezia:
Respiratia superficiala; Tusea; Tahicardia; Scaderea nemotivata in greutate
In unele situatii, intre cele doua straturi de tesut pleural, adica in cavitatea pleurala, se acumuleaza lichid – aceasta acumulare poarta denumirea de efuziune pleurala. Daca este o cantitate redusa de lichid, durerea resimtita de pacient se amelioreaza pentru ca cele doua tesuturi nu mai intra in contact.
Pe de alta parte insa, daca lichidul acumulat este intr-o cantitate mare, se creeaza presiune sporita, care apasa pe plamani. In aceasta situatie, respiratul este tot mai ingreunat si poate sa apara tusea. Fluidul in exces poate sa se infecteze, iar in aceasta situatie apare si febra.
Daca simti o durere acuta in piept, care se agraveaza in timpul inspirului, mergi de urgenta la medic. E posibil sa ai de-a face cu o afectiune pulmonara, pleurala sau a inimii, are iti poate pune viata in pericol.
Diagnostic pleurezie
Pleurezia poate fi depistata de medicul generalist ori de medicul pneumolog. Medicul va face, in prima faza, o examinare fizica, precum si anamneza.
Pentru stabilirea diagnosticului de pleurezie, medicul poate face urmatoarele analize si teste:
Analize de sange – vor scoate la iveala semnele unei infectii, precum si boli autoimune
Radiografii toracice – vor scoate la iveala prezenta fluidelor la nivel pulmonar
Tomografie computerizata (CT) – poate identifica un cheag de sange la nivel pulmonar
Ecografie – depisteaza efuziunea pleurala
Electrocardiograma (EKG) – medicul poate cere un EKG pentru identificarea unor posibile afectiuni cardiace care ar putea cauza durerea in piept
Toracocenteza – aceasta procedura implica recoltarea de lichid pleural in vederea analizarii acestuia in laborator
Toracoscopia/ pleuroscopia – aceasta procedura permite vizualizarea cavitatii toracice, dar si a pleurei, prin introducerea unui dispozitiv cu o camera video. Aceasta procedura permite si recoltarea de tesut – biopsia.
Tratament pleurezie
Tratamentul pentru pleurezie este ales in functie de cauza care a declansat aceasta problema. De pilda, daca este vorba despre o pneumonie cauzata de bacterii, se va administra un tratament pe baza de antibiotice.
In cazuri mai serioase, va fi nevoie sa se dreneze fluidele acumulate in cavitatea pleurala.
Medicamentele antitusive, dar si calmantele, sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor in timp ce se trateaza cauza.
Antiinflamatoarele sunt si ele folosite pentru combaterea inflamatiei.
Odihna este foarte importanta pentru recuperarea pacientului care sufera de pleurezie. Oboseala este un simptom des intalnit in afectiunile pulmonare. Pacientul trebuie sa se odihneasca o mare parte din zi in pat, intr-o postura cat mai confortabila.