Radio Simplu

Factorii de risc și complicațiile în diabetul zaharat

Cum afli daca ai putea sa faci diabet? Ar trebui sa iti monitorizezi glicemia mai des decat la analizele anuale? Si – poate mai important – daca esti diagnosticat cu diabet, cum se poate agrava si complica afectiunea?

Care sunt factorii de risc pentru diabetul zaharat?

Istoricul familial

Daca aveti rude cu diabet zaharat de tip 2 (parinti, frati, surori, matusi, unchi, verisori, etc), riscul de a face diabet este crescut, mai ales daca sunt prezenti si alti factori de risc (vezi mai departe).

Excesul ponderal

Obezitatea si excesul de grasime la nivel abdominal sunt printre principalii factori de risc de a dezvolta diabet zaharat. Este util sa va calculati indicele de masa corporala (IMC), adica sa impartiti kilogramele totale la inaltimea dvs exprimata in metri, la patrat.

IMC-ul se calculeaza dupa formula: Greutate(Kg)/[Inaltime(m)]². Doc.ro va pune la dispozitie un calculator al indicelui de masa corporala – il gasiti aici. Daca aceasta valoare depaseste 30 kg/m2, inseamna ca sunteti o persoana obeza si ar fi bine sa luati cat mai repede masuri pentru corectarea greutatii si implicit scaderea riscului de a dezvolta diabet zaharat.

De asemenea, circumferinta abdominala care depaseste jumatatea inaltimii exprimata in centimetri ar trebui sa va dea de gandit cu privire la depozitele de grasime de pe abdomenul dvs care pot sufoca si imbolnavi organele interne, creand disfunctionalitati multiple, printre care insulinorezistenta si cresterea riscului cardiovascular.

Hipertensiunea

Orice tensiune care se apropie sau depaseste valoarea de 140/90 mmHg este considerata crescuta si trebuie luata in considerare si monitorizata sau tratata, deoarece poate creste riscul de aparitie a diabetului.

Chiar si pusee sporadice de hipertensiune ar trebui sa va atraga atentia asupra starii de sanatate a inimii si vaselor dvs.

Nu ezitati sa apelati la sfatul medicului de familie sau a unui cardiolog, pentru investigatii complete de specialitate.

Varsta

Inaintarea in varsta este un factor de risc important al declansarii diabetului de tip 2, mai ales daca sunt prezenti si ceilalti factori predispozanti amintiti anterior. Se recomanda astfel testarea glicemiei la toate persoanele peste 45 ani.

Istoricul de diabet gestational

Aparitia diabetului in timpul sarcinii sau nasterea unui copil peste 4 kg poate fi semnul instalarii ulterioare pe parcursul vietii a diabetului zaharat de tip 2. Asadar, mamicile care au avut glicemii crescute in sarcina sau au nascut copii mai mari de 4 kilograme ar trebui sa-si testeze regulat glicemia, adica o data la 6-12 luni, mai ales dupa varsta 45 de ani.

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune endocrinologica care se insoteste frecvent de tulburari ale echilibrului glicemic datorita sindromului de insulinorezistenta caracteristic.

Cine trebuie sa-si testeze regulat glicemia?

A. Toate persoanele adulte supraponderale sau obeze (cu Indice de Masa Corporala mai mare sau egal cu 25 Kg/m²), mai ales daca daca prezinta unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

1. Daca au un stil de viata sedentar – adica nu fac miscare in mod regulat, un minimum de 30 minute de mers pe jos pe zi sau 5000 de pasi pe zi inregistrati pe pedometru ori activitate fizica mai sustinuta (alergare, aerobic, bicicleta, banda) minimum 150 minute/saptamana.

2. Daca sunt rude de gradul 1 ale pacientilor cu diabet, adica au parinti sau frati cu diabet zaharat de tip 2.

3. Daca sunt femei care au nascut copii cu greutate peste 4 kg sau care au avut diabet gestational ori glicemii modificate in timpul sarcinii sau daca au sindromul ovarului polichistic.

4. Daca au tensiunea arteriala mai mare sau egala cu 140/90 mmHg sau daca iau tratament specific pentru hipertensiune arteriala.

5. Daca au un nivel scazut in sange al colesterolului protector – adica al HDL-colesterolului – sub 35 mg/dl si/sau un nivel al trigliceridelor peste 150 mg/dl;

6. Daca au prediabet – adica o glicemie a jeun – dimineata pe nemancate – intre 100-125 mg/dl sau glicemia la 2 ore dupa Testul de Toleranta la Glucoza intre 140-199 mg/dl, ori media glicemiilor din ultimele 3 luni – adica Hemoglobina glicozilata intre 5,7-6,4%

7. Daca sufera sau au suferit de orice tip de boala cardiovasculara (infarct miocardic, cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare, insuficienta cardiaca, etc).

B. Toti copiii peste 10 ani cu greutate mai mare de 120% din greutatea ideala pentru inaltime, daca asociaza cel putin unul dintre urmatorii factorii de risc:

• Istoric familial de diabet;

• Istoric maternal de diabet (preexistent sau gestational);

• Conditii asociate cu rezistenta la insulina (hipertensiune arteriala, dislipidemie, sindrom de ovar polichistic, greutate mica la nastere).

In cazul in care rezultatul este normal, se recomanda re-testarea la interval de 1-3 ani.