Radio Simplu

Pe 4 MAI începe relaxarea restricțiilor! Anunțul oficial al premierului

Italia va începe probabil să reducă restricţiile impuse din cauza coronavirusului din 4 mai, dar relaxarea mult-aşteptată va fi prudentă şi calculată, a declarat marţi premierul Giuseppe Conte, transmite Reuters.

Ţara a fost una dintre cele mai lovite din lume de pandemia de COVID-19, cu peste 24.100 de persoane decedate de declanşarea epidemiei, în februarie.

Pentru a opri răspândirea coronavirusului, guvernul a impus în martie măsuri stricte, spunându-le italienilor să rămână acasă şi închizând şcoli, afaceri şi industrii la nivel naţional.

Restricţiile au exercitat presiuni majore asupra celei de-a treia mari economii a zonei euro, dar odată cu încetinirea numărului de cazuri noi, Conte a spus că în weekend va dezvălui planurile guvernamentale pentru relaxarea restricţiilor.

”Aş vrea să pot spune: Să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineaţă … Dar o astfel de decizie ar fi iresponsabilă „, a scris Conte într-o postare pe Facebook.

El a promis ”un plan ştiinţific serios”, care va include o ”regândire a modalităţilor de transport”, care să permită lucrătorilor să călătorească în siguranţă, noi reguli de afaceri şi măsuri pentru a verifica dacă reducerea restricţiilor va duce la o creştere a numărului infecţiilor.

”Este rezonabil să ne aşteptăm să aplicăm planul începând cu 4 mai”, a spus premierul, adăugând că o strategie de ieşire grăbită şi dezorganizată din carantină ar fi o batjocură a sacrificiilor pe care italienii le-au acceptat.

Dar Conte nu a oferit detalii specifice despre întreprinderile care vor fi redeschise mai întâi sau despre ce restricţii ar putea fi menţinute în privinţa deplasărilor în ţară.

Ţări din întreaga lume iau în considerare sau iau măsuri pentru a atenua restricţiile, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că acest lucru ar trebui făcut lent şi numai atunci când există capacitatea de a izola cazurile şi de a urmări contactele.

Liderii de afaceri italieni au cerut o reducere a restricţiilor, care sunt printre cele mai stricte din lume, avertizând că va avea loc o catastrofă economică dacă blocajul va continua.

Trezoreria din Italia se aşteaptă ca economia să se contracte cu aproximativ 8% în acest an, ceea ce ar fi cea mai gravă recesiune din ţară de la cel de-al Doilea Război Mondial, au declarat luni pentru Reuters două surse apropiate situaţiei.

Vorbind Parlamentului marţi, Conte a promis măsuri suplimentare până la sfârşitul lunii, în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro (54,3 miliarde de dolari), pentru a diminua impactul. Acest lucru se va adăuga unui pachet de 25 de miliarde de euro aprobat luna trecută.

Primul ministru a spus că eforturile naţionale de a combate criza ar trebui să fie susţinute de iniţiative la nivel european, o problemă care a tensionat puternic relaţiile Romei cu Uniunea Europeană.

Italia spune că a venit momentul ca ţările din zona euro să emită obligaţiuni comune pentru a contribui la împărţirea costurilor de redresare a economiilor Europei. În timp ce statele din sud au susţinut acest apel, naţiunile bogate din nord au respins ideea.

Conte a spus Senatului că viitorul UE depinde de găsirea unor suficiente resurse comune pentru a face faţă crizei, dar a recunoscut că nu va avea loc un acord la o videoconferinţă a liderilor europene programată joi.