Radio Simplu

Iesim din case de 1 mai? Anuntul facut de Raed Arafat!

Specialiștii care gestionează pandemia de coronavirus din România consideră că este mult prea devreme pentru o relaxare a măsurilor de restricție.

Primele posibile măsuri de ieșire din izolare s-ar putea aplica, gradual, abia de luna viitoare.

Primele scenarii privind relaxarea unor reguli se vor putea lua în calcul abia după ce vor fi împlinite mai multe condiții: numărul de persoane infectate va scădea semnificativ, timp de mai multe zile consecutiv, transmiterea comunitară să se transforme în răspândire împrăștiată, fără apariția altor focare, iar unitățile medicale să se afle în achilibru în raport cu numărul de pacienți infectați, astfel încât să poată gestiona o eventuală creștere bruscă a cazurilor.

″Încă este devreme de vorbit de măsuri de relaxare și să spunem că, de mâine, s-a terminat Paștele, gata, relaxăm situația. Dacă noi mergem mai departe și am zis că după 1 mai, deci în cursul lunii mai poate că vor fi cândva primele măsuri și nu înseamnă în 2 mai, poate prin 10, în 11, prin 15. Nu știu ce să vă zic, poate înainte, după, depinde cum evoluează situația. ”

Nimănui nu-i convine să continue măsurile dacă nu sunt ele necesare. Deci, dacă noi continuăm măsurile înseamnă că ele sunt necesare. În momentul în care considerăm că o anumită măsură nu mai este necesară, în mod clar că în cel mai scurt timp măsura este eliminată.”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, românii nu ar trebui să se aștepte prea curând la o relaxare a măsurilor, decât în cazul în care vor fi îndeplinite condițiile de mai sus.