Radio Simplu

Papagalul imita un … bebelus care plange

Iritat probabil de scancetele bebelusului, un papagal incepe sa imite plansetul micutului.

Probabil i s-a aplecat si papagalului de atata bocet, iar sunetele scoase de el sunt un soi de terapie pentru a depasi mai usor aceste momente stresante.

Dupa caini, pisici si pesti, papagalii sunt cele mai indragite si comune animale de companie. Doar pe teritoriul Statelor Unite exista peste 14 milioane de pasari colorate care traiesc in captivitate alaturi de familiile lor adoptive.

Nici nu e de mirare, avand in vedere penajul vesel, comportamentul amuzant si atitudinea de cele mai multe ori prietenoasa. Spre deosebire de mamiferele pufoase care le fac concurenta, aceste animale de companie pot fi uneori adevarate provocari pentru stapanii lor.

De altfel, daca nu primesc suficienta atentie sau sunt expusi stresului, pot ajunge chiar sa-si smulga singuri penele.

1. Sunt atat de inteligenti, incat folosesc unelte

In randul mamiferelor, cimpanzeii sunt singurele care folosesc adevarate unelte pentru a-si face viata mai usoara.

Anumite specii de papagali sunt insa mult mai inteligente.

Una dintre ele este papagalul gri african, a carui gandire poate fi comparata cu cea a unui copil de 5 ani.

Exista insa mai multe specii de papagali care folosesc unelte precum sunt pietricelele, pentru a-si pisa coji de oua pe care le mananca ulterior pentru calciu.

2. Papagalii au doua perechi de degete opuse

Zygodactyl se numeste regnul din care fac parte si asta inseamna ca, spre deosebire de majoritatea pasarilor, care au 3 degete frontale, acestia au picioarele configurate perfect pentru o aderenta optima, cu doua degete in fata si doua in spate.

3. Nu sunt atat de inocenti precum par

Cei mai multi papagali sunt omnivori, hrana lor constand in fructe, seminte, nuci, insecte si uneori chiar si carne.

4. Nu toti papagalii sunt tropicali

In lume exista peste 350 de specii cunoscute de papagali. Dintre acestia, cei mai multi traiesc in regiunile tropicale si subtropicale din Australia, Asia, America Centrala si de Sud si Africa.

Asta nu inseamna ca nu exista si papagali care isi au originile in Noua Zeelanda (papagalii keas) sau in Muntii Orientali Sierra Madre din Mexic (papagalul cu pene de culoare maronie).