Radio Simplu

Oficial chinez: Pandemia s-ar putea încheia până în iunie

Pandemia de coronavirus este probabil să se încheie în iunie, a declarat joi reputatul pneumolog şi epidemiolog chinez Zhong Nanshan, principalul consilier medical al guvernului chinez, citat de Reuters.

Multe dintre cazurile importate în China sunt pacienţi asimptomatici, iar rata de reinfectare în rândul pacienţilor care s-au vindecat este redusă, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, epidemiologul Zhong Nanshan, în vârstă de 83 de ani, cunoscut pentru contribuţia sa la combaterea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2003.

Expertul a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că ţara sa este încrezătoare că va ţine focarul de coronavirus sub control până la sfârşitul lunii aprilie. Zhong Nanshan a precizat la acea vreme că unele prognosticuri ale experţilor din străinătate, potrivit cărora China va înregistra peste 160.000 de contagieri, “nu au luat în calcul intervenţia guvernului chinez”. “Echipa noastră a prognozat aproximativ 70.000 de pacienţi infectaţi cu acest virus. Am prezentat aceste cifre unei publicaţii internaţionale, dar documentul nu a fost acceptat”, a spus el, potrivit Agerpres.

China a anunţat joi că a depăşit vârful epidemiei. ″În linii mari, vârful epidemiei a trecut în China″⁣, a declarat Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate. ″⁣Creşterea numărului de cazuri noi se reduce″⁣, a spus el.

Conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în China au fost confirmate 80.980 de cazuri şi 3.173 decese.

De la izbucnirea epidemiei, au fost înregistrate la nivel mondial 124.518 cazuri confirmate şi 4.607 decese în 118 ţări şi teritorii, conform informaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii actualizate joi dimineaţa la https://www.who.int/redirect-pages/page/novel-coronavirus-(covid-19)-situation-dashboard