Radio Simplu

Obligatoriu pentru milioane de români. Legea pe care toată lumea trebuie să o respecte

Veste extrem de importantă pentru milioane de români. Este vorba despre o lege pe care toată lumea trebuie să o respecte. Cine o încalcă va primi amenzi extrem de mari. Poliția a ieșit deja pe străzi.

Lege extrem de importantă pe care trebuie să o respecte milioane de români. Este obligatoriu. Poliția este deja pregătită să dea amenzi celor care o încalcă.

Obligatoriu pentru milioane de români

Mai sunt două săptămâni până când intrăm în iarnă, iar conducătorii auto trebuie să aibă mare grijă. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat ninsori în 11 judeţe.

Chiar dacă nu există o dată oficială în care cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de luna în care ne aflăm.

Potrivit Registrului Auto Român, legea care obligă românii să monteze autovehiculelor anvelope de iarnă precizează clar cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al acestora. Legea utilizează termenul anvelope de iarnă. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

Anvelopele all-season nu corespund anvelopelor de iarnă, potrivit RAR. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011.

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Ce spune legea cauciucurile de iarnă, în vigoare de la 1 noiembrie 2011

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Totodată, în Codul Rutier din România nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii. În cazul în care regula nu este respectată se aplică o sancțiune între 9 și 20 de puncte de amendă. Altfel, riști să primeşti o amendă între 1.305 lei și 2.900 lei. Pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv și pentru cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto) este necesară doar dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă.

Totodată, pentru vehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone și cele de transport cu mai mult de nouă locuri este necesară echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei sau axelor de tracțiune sau montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate, scrie Capital.