Radio Simplu

Obiceiuri ciudate la naştere şi căsătorie

Românii respectă cu stricteţe nu doar tradiţiile care ţin de moarte, ci şi pe cele care au legătură cu naşterea ori trecerea de la un statut social la altul.

1. Verigheta prin care părinţii află dacă copilul va fi băiat sau fată. Această tradiţia este consemnată de academicianul Marin Flore Simion într-un studiu etnografic şi, potrivit acestuia, sexul copilului poate fi precizat de către moaşă cu ajutorul unei verighete. Moaşa pune verigheta slujită la biserică pe un fir de păr, iar apoi ţine firul de păr deasupra burţii femeii însărcinate. Dacă firul de păr cu verigheta se balansează dintr-o parte în alta, fătul va fi băiat.

2. Baia cu bani, apă sfinţită şi miere

Un moment important al trecerii prin lume este prima baie a copilului. Potrivit obiceiului, românii pun în apa în care este îmbăiat pentru prima dată un copil de la bani până la busuioc, grâu, apă sfinţită, lapte şi miere, întrucât trăiesc cu convingerea că cel mic va fi astfel cinstit, frumos, curat şi bogat.

3. Bărbieritul mirelui înainte de nuntă

Bărbieritul mirelui inainte de nunta este un obicei care a trecut testul timpului si care semnifică transformarea flăcăului în bărbat şi se desfăşoară în acelaşi timp cu gătitul miresei. Potrivit tradiţiei, cavalerii de onoare sunt cei care merg la mire acasă pentru a-l bărbieri.

4. Ruperea turtei în capul miresei. Cea care rupe turta deasupra capului miresei este chiar naşa, înainte ca alaiul să pornească spre biserică. Etnologii susţin că obiceiul vechi de câteva mii de ani reprezintă o binecuvântare din partea naşilor. După rupere, bucăţi din turtă sunt aruncate de naşă în formă de cruce, peste cap. Se crede că nuntaşii care vor mânca din turta miresei vor fi norocoşi pe tot parcursul anului.