O reteta rapida preparata la tigaie este urmatoarea reteta de ciuperci cu usturoi si vin, o mancare sanatoasa si tare gustoasa, simpla de preparat pe care o mananci cu pofta cu orice ocazie.
Ingredientele sunt pentru 2 portii iar timpul de preparare este de maxim 20 minute, poate fi si o reteta de post daca elimini untul.
Ingrediente:
500 g ciuperci champignon
50 ml vin alb
5 catei de usturoi
2 linguri unt
2 linguri ulei
½ lingurita sare
½ lingurita piper negru macinat
2 lingurite patrunjel uscat macinat
Mod de preparare:
Spala ciupercile, daca sunt mari le tai sferturi sau felii, daca sunt mici le lasi intregi.
Curata usturoiul si il tai feliute.
Incinge o tigaie si pune untul, uleiul, usturoiul si amesteca timp de 1 minut.
Adauga ciupercile si amesteca timp de 1 minut.
Stropeste cu vin si condimenteaza cu sare, piper, patrunjel uscat si amesteca.
Gateste ciupercile la tigaie amestecand periodic pana cand zeama scade iar ciupercile prind culoare.
Cand ciupercile sunt frumos rumenite opreste focul si serveste-le imediat cat sunt calde cu mamaliga sau paine de casa si un vin bun.
Ciupercile comestibile contin o serie de nutrienti benefici pentru organismul uman.
Unele ciuperci au o importanta farmaceutica si terapeutica. Alte specii actioneaza favorabil asupra unor boli, fiind folosite in terapeutica naturala.
Virtutile curative ale drojdiilor sunt cunoscute din vechime, dar si a unor specii mai mari.
Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic); minerale esentiale, intre acestea numarandu-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor.
Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate si in antioxidanti. Cu un continut de peste 80% apa si bogate in fibre, adaugarea ciupercilor la mesele zilnice ofera satietate fara un aport caloric crescut.
O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Aceasta calitate le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire.
Fibrele din ciuperci joaca un rol deosebit de important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv.
Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos. Un compus (eritadenina) din ciupercile numite ”shiitake” ajuta ficatul sa proceseze colesterolul.
Ciupercile ”Champignon” (Agaricus bisporus), unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile, aduc prin consumul lor semnificative beneficii sanatatii.
Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui. In consecinta, au capacitatea de a intari sistemul imunitar.
L-Ergothioneine are efect asupra substantelor instabile, care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi.