Cui nu-i plac chiftelutele si snitelele?
Insa preparate asa cum am invatat de la mama sau bunica te ingrasa si te pot imbolnavi.
Nutritionistul Laura Ene ne invata insa cum sa preparam chiftelutele si snitelele astfel incat sa ne pastram sanatatea si silueta.
Chiftelele sunt un preferatele multor romani. Sunt pufoase si crocante in acelasi timp, delicioase nu mai vorbim, dar au un mare pacat: inghit foarte mult ulei in timpul prajirii.
Ca sa te convingi, fa si tu urmatorul test: prajeste o tigaie de chiftele asa cum o faci in mod obisnuit.
Dar masoara cantitatea de ulei pe care o pui la inceput si fa acelasi lucru dupa ce ai terminat prajirea.
Lasa-ma sa ghicesc ce ai obtinut! Sa zicem ca ai 10 chiftele intr-o tigaie, pe care le prajesti in 100 ml de ulei.
Dupa prajire, mai ramai cu aproximativ 10 ml de ulei. Corect? Hai sa vedem ce inseamna asta in calorii. 90 ml ulei consumat x aproximativ 9 Calorii /ml = 810 Calorii in plus fata de caloriile din carne.
Asta inseamna ca o chiftea este dupa prajire cu aproape 100 de calorii in plus mai scumpa caloric decat inainte de gatire, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nimeni nu se rezuma doar la o chiftea pe portie.
Prin prajire, alimentele isi dubleaza continutul caloric, ceea ce nu este deloc de dorit, mai ales atunci cand avem nevoie sa slabim, dar nici cand vrem sa ne mentinem supli si sanatosi.
O alternativa mult mai sanatoasa si dietetica la chiftelele prajite este prepararea lor la cuptor, din carne tocata slaba (alege la macelarie carnea macra, de exemplu pulpa de porc sau de vita slaba, pe care o poti combina cu piept de pui ori curcan sau pulpe fara piele).
Ca sa nu iasa tari sau sfaramicioase si fara gust, incearca sa amesteci carnea, pe langa ou si condimente, cu legume rase: dovlecei, ciuperci sau morcovi.
Aceste legume le vor conferi fragezime si un gust aparte. De asemenea, poti omogeniza amestecul cu apa si o lingurita de bicarbonat stins.
Prepara-le la cuptor, pe hartie de copt. Te asigur ca vor iesi delicioase!
Cum sa prepari snitele sanatoase. Pane-urile sunt un dusman de temut al siluetei.
Pe langa amestecul de ou si faina care prajite eliberaza o multime de substante nocive, prajirea in ulei transforma un simplu snitel, intr-o bomba calorica.
Ce te faci insa daca esti un impatimit al pane-urilor si nu vrei sa renunti la ele nici in ruptul capului, chiar daca esti la dieta?
Exista o solutie si pentru tine: snitelele preparate la cuptor. Inlocuieste faina cu pesmetul si pune-le la cuptor pe o foaie de copt.
Daca mananci in oras, nutritionistul te sfatuieste sa indepartezi pane-ul si sa mananci doar continutul dinauntrul sau.
Chiar daca a fost prajit in ulei, interiorul nu se imbiba, asa ca il poti consuma fara griji, alaturi de o salata generoasa care sa-ti tina bine de foame. sursa: dr. Laura Ene, totuldespreslabit.ro