Radio Simplu

O pisica plange cu lacrimi de crocodil

În cartiere, tot mai multe pisici maidaneze își fac veacul pe lângă scările blocurilor, pe sub mașini sau în ghenele de gunoi.

În Cluj-Napoca, dacă vrei să salvezi o pisică de pe stradă, ai două opțiuni: fie o iei acasă și e a ta pe viață, fie o ții până îi găsești tu un stăpân. Altă variantă nu ai din cauză că nu există niciun adăpost pentru pisici.

Culmea că în Oradea, un oraș mai mic decât Cluj-Napoca și cu pretenții mai reduse, există un adăpost pentru pisici. Așadar, puteți duce o pisică maidaneză în Oradea dacă în Cluj nu ați reușit să îi găsiți stăpân.

Un oraș cu pretenții europene cum este Cluj-Napoca va ajunge să nu mai facă față invaziei pisicilor fără stăpân din cartiere.

Numărul lor este tot mai mare și vor fi tot mai multe din moment ce nimeni nu se ocupă de sterilizarea și plasarea lor în adopție sau la un adăpost. Nici autoritățile, nici asociațiile de protecție a animalelor nu se ocupă de felinele fără stăpân.

Atunci, se naște întrebarea: ca cetățean bun la suflet, dacă vreau să salvez o pisică și nu pot să o țin acasă din diverse motive (am un câine care nu tolerează pisicile, am un copil alergic la pisici sau am deja suficiente patrupede în casă), ce fac cu animalul, unde îl duc ca să nu îl las în stradă?

Se pare că autoritățile locale nu sunt deranjate nici de faptul că pe străzi sunt tot mai multe pisici ale nimănui și nici de lipsa adăposturilor pentru pisici, în schimb locuitorii din cartiere se plâng din ce în ce mai mult de pisicile maidaneze.

Ce facem dacă vrem să salvăm o pisică?

Am stat de vorbă cu o tânără din Cluj, care s-a lovit de această problemă – lipsa unui adăpost pentru pisici în oraș.

„Cu șapte luni în urmă am găsit un pui de pisică într-un garaj. Fiind neajutorat și al nimănui, am hotărât să îl iau acasă. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl duc la medicul veterinar pentru control și vaccinare.

L-am crescut și am avut grijă de el până în momentul când a crescut suficient de mare să îl pot da în adopție. Nimeni nu îl dorea, așa că m-am gândit să văd dacă există vreun adăpost pentru pisici.

Culmea distracției a fost când a trebuit să plec din țară și nu știam ce să fac cu puiul de pisică. M-am interesat la mai multe adăposturi pentru animale, și nici unul nu era pentru pisici. Toate erau dor pentru câini.

Este nedrept, mai ales că nici ONG-urile nu sunt interesate să ajute pisicile. Până la urmă am reușit să îl dau în adopție tocmai în Sălaj”, a povestit o tânără din Cluj, care a încercat să dea spre adopție o pisică.

Toate adăposturile din Cluj sunt pentru căței

Dacă în Cluj-Napoca, foarte rar poate fi văzut un câine maidanez pe stradă, este foarte probabil să ne confruntăm cu o invazie a pisicilor maidaneze din moment ce nimeni nu le acordă deloc atenție.

Am încercat și noi să căutăm adăposturi pentru pisici, și spre marea dezamăgire, am ajuns la concluzia, ca nu există așa ceva.

Tot ce am putut primi au fost răspunsuri negatative, cu părere rău că nu e există nici un adăpost pentru pisici în Cluj, doar pentru câini. Centrul de Ecarisaj se ocupă doar de câini, nu există amenajat niciun spațiu pentru pisici.

Din păcate, și asociațiile de protecție a animalelor se ocupă doar de câini.

Ce părere au locatarii blocurilor

Abandonarea lor în fața blocurilor, cu speranța de a fi găsite de un viitor stâpan, nu este cea mai bună soluție pentru pisicile maidaneze, deoarece marea majoritate rămân pe străzi.