Radio Simplu

O orchestra din Copenhaga a făcut spectacol în mijlocul unei stații de tren

Orchestra Filarmonicii din Copenhaga a fost înființată în 1843, ceea ce o face una dintre cele mai vechi orchestre simfonice profesioniste din lume. Totuși, nu este atât de veche încât să nu facă parte dintr-un flash mob contemporan.

Membri orchestrei s-au strâns, unul câte unul, în Gara Centrală din Copenhaga pentru a încânta călătorii cu melodia Bolero a lui Ravel. Un flash mob este ca o manifestație spontană care apare în locurile publice, fără ca persoanele din jur să își dea seama de ceea ce se va întâmpla.

În ultima vreme, acestea au devenit din ce în ce mai populare. Dacă veți căuta termenul flash mob pe Youtube, de exemplu, puteți găsi oameni care fac tot felul de chestii ciudate – cânta melodii de tipul Hallelujah intr-o sală de mese, dansează într-un aeroport din Dubai, sau dansează pentru a ajuta pe cineva să facă o cerere în căsătorie.

În cazul de față, o orchestră simfonică profesională are parte de toată acțiunea. Filarmonica din Copenhaga a făcut un astfel de flash mob, printr-o prestație a melodiei Bolero a lui Maurice Ravel la Gara Centrală, sub conducerea dirijorului Jesper Nordin.

Boleroul este o alegere minunată pentru o prestație de genul flash mob. Începe cu un ritm puternic de tobe, adăugând, pe rând, mai multe instrumente pe parcursul întregii melodii. În timpul acestui moment în special, instrumentiștii profesioniști au apărut pe rând, și-au despachetat intrumentele și s-au alăturat.

Până la momentul maxim al melodiei, toată orchestra simfonică oferea un spectacol minunat ascultătorilor care erau extaziați de schimbarea apărută într-o zi normală din Gara Centrală. De altfel, aceștia s-au simțit onorați de faptul că membri unei filarmonice faimoase s-au adunat special pentru a le face ziua mai frumoasă.

Totul a început cu un set de tobe și un flaut. Apoi, un violonist și contrabasist li s-au alăturat, urmat de un oboi și alți instrumentiști care au completat piesa. Întregul eveniment a strâns peste zece milioane de vizualizări pe Youtube.

Poate că nu toți oamenii au ocazia să meargă la Firlarmonică, unii din comoditate, alții din lipsa banilor, dar, atunci când astfel de evenimente se ivesc, toată lumea se bucură. Chiar dacă nu este neapărat pe gustul tuturor, nu putem spune că nu apreciem frumusețea unei astfel de melodii clasice care, auzită live, îți face pielea de găină.

Boleroul este o piesă orchestrală a compozitorului francez Maurice Ravel. Piesa a fost compusă, original, pentru dansatoarea și actrița rusoiacă Ida Rubinstein, având preniera în 1928. Aceasta este cea mai cunoscută compoziție a lui Maurice Ravel.

Înainte de Bolero, Ravel a mai compus piese pentru balet de scară largă, suite pentru balet și multe altele. În afara unei compoziții de acest gen intenționat compusă pentru o prestație de dans sau balet, Ravel a avut un interes special pentru muzica destinată dansurilor re-stilate, încă de la succesul Menuetului din 1895 și melodiei Pavane din 1899.

Bolero-ul i-a sintetizat preocupările lui Ravel pentru a reinventa și re-stiliza mișcări de dans. De asemenea, a fost ulrima piesă compusă înainte ca boala să-l forțeze să se pensioneze.