Radio Simplu

O nouă taxă pentru români. Toţi o vor plăti la supermarket

Sistemul de reciclare a ambalajelor de tip garanţie-depozit va fi lansat în dezbatere publică în următoarele săptămâni, posibil chiar înainte de 27 septembrie, a declarat, joi, Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului.

El a participat la conferinţa online „Circular waste – Provocări şi soluţii în sistemul de garanţie-depozit”, organizată de publicaţia Green Report, în parteneriat cu Reciclad’OR.

„Pentru un act normativ trebuie să obţii avize de la foarte multe ministere. Vom constata că deja este vorba despre zile, săptămâni. Dacă acum discutam despre ani, că va mai dura, acum speranţa noastră este că vom avea până pe 27 septembrie vom putea să publicăm spre consultare acest act normativ”, a precizat Fechet.

Potrivit acestuia, în minister se lucrează în ritm accelerat, cu prioritate, la acest proiect.

„Astfel, ambalajele, în loc să ajungă la groapa de gunoi, ajung acolo unde trebuie, în economia circulară şi va fi materie primă pentru noile ambalaje, ca să ne asigurăm că nu irosim decât atunci când nu putem altfel resursele noastre”, a mai spus oficialul ministerial.

În urmă cu două săptămâni, ministrul de resort, Costel Alexe, declara că acest sistem va fi funcţional începând de anul viitor.

„A fost realizat un studiu de piaţă cu cei de la IRSOP pe un eşantion naţional, astfel încât, astăzi, 96% din populaţia României este de acord cu implementarea acestui sistem garanţie-depozit pentru o mai bună colectare separată şi reciclare şi trebuie menţionat că, tot în acelaşi studiu, 81% dintre români consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani. Astfel, vă garantez că România îşi va rezolva problema deşeurilor, cel puţin de ambalaje”, a afirmat Costel Alexe, cu ocazia vizitei la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass Recycling, din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.