Radio Simplu

O fetiţă blondă păşeşte pe scenă și cântă Yodeling

Yodelingul, cunoscut şi drept jodeling, este o formă de canto care implică schimbări repetate şi rapide a tonalităţii unei singure note, trecând de la „vocea de pipet“ la „vocea de cap“.

Termenul din engleză, „yodel“, este derivat din cuvântul german „jodeln“, care înseamnă „rostirea silabei jo (pronunţat „yo“ în limba engleză – n.red.)“.

Yodelingul alpin este o tradiţie rurală cu o istorie lungă în Europa, devenind popular în anii 1830 ca metodă de divertisment în teatre şi în sălile de concerte.

În Africa Centrală, yodelingul reprezenta o formă de comunicare şi anunţa locaţia şi identitatea yodeler-ului. În Statele Unite, menestrelii făceau yodelingul încă din secolul al XIX-lea.

Ilinca Băcilă, originară din Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind fost cântăreţ de operă şi un reputat profesor de canto, iar mama cântă în Orchestra Filarmonică.

Încurajată de părinţi, tânăra a început să studieze muzica la vârsta de 7 ani, chiar dacă în copilărie a avut disfonie, afecţiune care îţi modifică timbrul şi intensitatea vocii din cauza unor leziuni ale coardelor vocale, ale nervilor laringieni sau ale unor centri nervoşi superiori.

După ce şi-a perfecţionat tehnica de a face yodeling, Ilinca a câştigat numeroase premii la concursuri şi festivaluri de muzică, cel mai notabil fiind cel de la Mamaia Copiilor.

Tânăra nu este străină nici show-urilor de talente, participând la „X Factor“ pe când avea doar 14 ani şi ulterior la ediţia din anul 2012 a emisiunii „Românii au talent“, unde a ajuns în semifinale, iar în 2014 a întors toate scaunele de la „Vocea României“ cu o piesă country, „Cowboy Sweetheart“, reuşind să ajungă în semifinale în echipa Loredanei Groza, alături de care a susţinut şi un turneu naţional.

Anul acesta, compozitorul Mihai Alexandru i-a oferit piesa „Yodel It!“ tocmai pentru că este probabil singura cântăreaţă din România care stăpâneşte această tehnică.

Împreună cu Alex Florea, la rândul lui concurent în emisiunile „X Factor“ (2014) şi „Vocea României“ (2015), Ilinca i-a convins pe români să trimită „Yodel It!“ la Eurovision 2017, piesa primind peste 10.000 de voturi în finala Selecţiei Naţionale de pe 5 martie

Expunerea de care s-a bucurat odată cu participarea la Eurovision România 2017 i-a adus Ilincăi o cerere mare din partea fanilor de a explica modul în care se poate pune în practică yodelingul, iar tânăra a realizat un tutorial pentru a le satisface curiozitatea.

În filmarea publicată pe YouTube, Ilinca a inclus şi momentul video cu prima sa tentativă de yodeling.

„Cred că îmbinarea de stiluri atât de diverse – rock, rap, pop şi yodeling – face piesa atât de specială.

Piesa noastră aduce ceva nou concursului şi se potriveşte de minune cu motto-ul Eurovision 2017:

«Celebrate Diversity», iar eu şi Alex vom da tot ce putem ca momentul nostru să fie demn de a ne reprezenta ţara“, a declarat Ilinca într-un interviu, precizând că nu avea în plan să înscrie piesa la Eurovision, „însă au fost mulţi oameni care au insistat că este perfectă pentru acest concurs“.