Radio Simplu

Născută în România, face istorie pentru Italia! Performanță de excepție la Campionatele Mondiale de Gimnastică Ritmică

Alexandra Agiurgiuculese a câștigat bronzul la CM de gimnastică ritmică la Sofia, aducând o medalie pentru țara care a adoptat-o în urmă cu șase ani.

Sportiva Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese va reprezenta Italia la disciplina gimnastică ritmică, în cadrul Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică de la Montreal, din 2017.

Ana Maria Agiurgiuculese a solicitat Federaţiei Internaţionale de Gimnastică schimbarea naţionalităţii, pentru a putea să concureze pentru Italia în 2017, potrivit Agerpres.

Alături de Agiurgiuculese, la Campionatele de la Montreal se va află şi Daniela Mogurean, gimnastă din Republica Moldova, care va evolua tot la gimnastică ritmică.

Cazul sportivei românce Ana Maria Agiurgiuculese de a concura pentru o altă ţară decat cea de origine nu este unul singular. Britanicii Reiss Beckford şi Danusia Francis au ales să reprezinte Jamaica, la fel ca Anjela Abdulaeva (Rusia) care va concura pentru Azerbadjan.

Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese are 14 ani şi s-a născut la Iaşi. La scurt timp, părinții ei s-au mutat în Italia, iar în prezent locuiesc la Lodi.

Italia nu mai cucerise o medalie individuală la Campionatele Mondiale de Gimnastică Ritmică din 1991. Seceta a fost oprită marți seară de Alexandra Agiurgiuculese, care s-a clasat pe poziția a treia în finala de la minge.

Gimnasta în vârstă de 17 ani are o poveste care seamănă cu a multor copii români. Născută la Iași, ea a rămas în grija bunicilor cât timp părinții ei au căutat în străinătate un trai mai bun și în cele din urmă s-a reunit cu ei în Italia.

Alexandra a început gimnastica la șase ani, îndrumată de un medic pentru a-și corecta unele probleme pe care le avea la coloană. A prins atât de mult drag de această disciplină încât unul dintre motivele pentru care a rămas în țară, când părinții au plecat, a fost că era membră a echipei naționale.

A concurat pentru România până în 2011, iar din 2015 are cetățenie italiană. Cea care a pledat cauza Italiei a fost antrenoarea slovenă Špela Dragaš, care i-a fost alături și la Sofia. „Sunt extrem de surprinsă, nici eu nu știu cum a reușit”, a spus Agiurgiuculese pentru site-ul federației internaționale.

Pe lângă medalia de bronz, ea a primit și premiul pentru eleganță din partea Longines, unul care-i mai fusese acordat și în 2017, la Campionatele Mondiale de la Pesaro.