Radio Simplu

Mosii de toamna 2022. Cand pica in acest an si ce se da de pomana pentru cei adormiti

Mosii de toamna 2022. Mosii de Toamna sau Sambata mortilor, cum se mai spune, pica in acest an pe data de 5 noiembrie, chiar inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului Iisus Hristos.

Potrivit teologilor, Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, deoarece este ziua in care Iisus Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.

“In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescura si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire. Noi ortodocsii ne rugam pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup”, a spus parintele Paul Tudorache, preot in parohia “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi.

Mosii de Toamna 2022. Ce se da de poamana in Sambata Mortilor
Pentru ca este o pomenire a celor adormiti, in Sambata Mortilor, se prepara in primul rand o coliva din grau. Boabele de grau reprezentand invierea trupurilor celor adormiti.

Pe coliva se asaza Sfanta Cruce si se orneaza cu bombonele colorate, care inchipuie frumusetea faptelor bune pe care raposatul/raposata le-a lasat ca marturie in lumea aceasta. Este foarte practic sa aducem si mici cantitati de coliva, in paharele din plastic, pe care le vom imparti, la sfarsitul slujbei, impreuna cu cate o lumanare.

In cosul cu care se merge la biserica, se adauga langa coliva o sticla de vin pentru a fi sfintita de catre perot la Sfanta Liturghie.

Nu trebuie uitat colacul impletit care se aseaza si el pe masa pentru sfintire, iar mai apoi se da de pomana. Colacul poate fi inlocuit de presuri.

Lumanarile trebuie cumparate cu generozitate, cate una pentru fiecare vas si pahar cu coliva si pentru fiecare colac sau prescura, una de pus in gura sticlei cu vin, doua pentru preot – o lumanare se da odata cu pomelnicul, inaintea slujbei, cealalta se da impreuna cu un prosop, cand incepe citirea pomelnicelor.

Pe langa cele mentionate mai sus, trebuie sa mai avem tamaie, carbuni si prosop. Acestea se inmaneaza preotului la Sfanta Liturgie din Sambata Mortilor.

Cei care doresc pot adauga dulciuri, fructe, legume, prajituri si alte alimente.
Pe langa coliva, in aceasta zi se imparte mancare pentru sufletul celor adormiti. De asemenea, in unele locuri, la sate exista traditia ca in aceasta zi, in casele gospodarilor, sa se faca o masa de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar si oameni nevoiasi.

“Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.

Cei care vor sa dea de pomana haine, obisnuiesc sa vina cu imbracamintea la biserica pentru a fi sfiintita inainte de a fi data celor nevoiasi.

Mosii de Toamna 2022. Traditii si obiceiuri:
Femeile nu dau cu matura ca sa nu ridice praful in ochii raposatilor, nu spala si nu arunca gunoiul ca sa nu ajunga in mancarea mortilor. De asemenea, in amintirea celor adormiti, urmasii merg la cimitir pentru a le curata mormintele si a le aseza flori si lumanari aprinse la capatai.