Radio Simplu

Doliu în presa și diplomația română. A încetat din viață fostul ambasador Neagu Udroiu

Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, a murit la vârsta de 82 de ani, anunță Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) deplânge trecerea la cele veșnice a cunoscutului jurnalist, publicist și diplomat Neagu Udroiu, se arată într-un comunicat al organizației.

Doliu în presa și diplomația română
“Momente când cuvintele nu îşi mai au nici un rost… Cu profund regret, anunţăm că Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, fost ambasador al României în Finlanda şi Estonia, ne-a părăsit în această dimineaţă. Drum lin spre stele, maestre!”, este mesajul publicat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România pe pagina de Facebook.

Neagu Udroiu a fost reporter, director general al Agenției naționale de presă Agerpres și ambasador al României.

„S-a născut la 3 aprilie 1940, în satul Cartojani (Vlașca), județul Teleorman. Absolvent de universitate tehnică, Neagu Udroiu a intrat în lumea dificilă și solicitantă a presei în anii 1990, iar stilul său s-a remarcat rapid, Neagu Udroiu ducând în lumea informării succinte accentul de scriitor care a făcut din materialele sale reportaje de o originalitate pregnantă.

Cu o energie greu de egalat, cu un bagaj de cunoștințe enorm, mereu aplicat, informat, documentat, Neagu Udroiu a susținut proiecte de excepție ale UZPR, a crezut în forța mass-media și a dăruit generațiilor care vin o pleiadă de volume în care reporterul care a fost a strălucit magnetic – Terra, casa în care locuim, Eu comunic, tu comunici, el comu…, Mâine, în secolul următor, Reporter pe Mississippi, Zăpezi din Miazănoapte, Sita lui Eratostene, Regatul meu pe-o știre, Sub roțile Carului mare, Cavaleri ai Ordinului Gutenberg, Pieton prin orașele lumii, Emisferele de Magdeburg. Pagini de jurnal, Ferestre spre Carpați, America, un loc sub soare…

‘Când hotărăști să te apuci de gazetărie, trebuie să ai convingerea că eşti făcut pentru ea’, spunea cel care a rămas până la sfârșitul vieții un om de presă autentic.

Dumnezeu să-l odihnească!“, se mai arată în comunicatul transmis de reprezentanții Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.