Radio Simplu

Mituri și legende: cine a fost Hercule?

Poveștile despre zei, numite mituri, au fost inventate cu mii de ani în urmă. Oare a existat acest bărbat Hercule cu adevărat? Nu vom afla nicioadată. Hercule este numele roman pentru eroul din mitologia greacă Heracles. Este cunoscut în istorie ca un bărbat foarte puternic, extrem de înșelept, cu o poveste de viață impresionantă. Se spune că este cea mai cunoscută persoană din mitologia greacă.

Hercule era fiul lui Zeus, zeul tuturor zeilor, și a unei m0ritoare, Alcmene. Zeus, cel care era mereu interesat de câte o femeie nouă, a luat forma soțului lui Alcmene, Amphitryon, și a vizitat-o pe aceasta într-o noapte. Vizita a rezultat în nașterea lui Hercule, un semi-zeu cu puteri extraordinare.

Aceasta a avut realizări uluitoare, inclusiv lupte cu m0artea, vizite în lumea de jos, iar poveștile sale au fost folosite mult timp în timpurile grecești și romane antice, deși viața sa nu a fost deloc ușoară, iar relațiile cu cei din jur au fost dezastruoase.

Asta s-a petrecut din cauza Herei, soția lui Zeus, cea care știa că Hercule este fiul ilegitim al zeului suprem și care voia să-l distrugă. Mai mult, numele inițial al acestuia a fost Alcaeus, dar, mai târziu, l-a schimbat în Heracles, care însemna Gloria Herei, semnificând faima ce îl preceda prin prizma dificultăților pe care le-a avut cu mama vitregă.

Atunci când Hercule a crescut și a devenit un războinic suprem, s-a căsătorit cu Megara și au avut doi copii. Hercule și Megara erau foarte fericiți, dar viața lor nu a fost nici pe departe perfectă.

Hera l-a vrăjit pe Hercule și l-a făcut nebun, ajungând să își ucidă soția și copiii.

Când Hercule și-a revenit în simțuri și a realizat ce a făcut, l-a rugat pe zeul Apollo să-l scape de vinovăție. Apollo i-a comandat lui Hercule să îndeplinească o serie de sarcini ca pedeapsă, tocmai pentru ca răul să îi iasă din spirit. Apollo a avut multe responsabilități divine. Era zeul Soarelui și în fiecare zi trebuia să conducă un car de război peste cer. Era zeul vindecării și al muzicii, zeul profețiilor: grecii credeau că Apollo știa ce se va întâmpla în viitor și dădea sfaturi oamenilor.

Hercule s-a grăbit să ajungă la templul unde Apollo oferea asemenea sfatrui, în orașul Delphi, denumit oracolul Delphi. Apollo a spus că pentru a se purifica de faptele sale groaznice și de sângele familiei sale, trebuia să facă zece fapte eroice, dar numărul a fost ridicat la 12.

Acesta a fost obligat să meargă în orașul Tiryns și să servească regelui Eurystheus timp de 12 ani. Eurystheus avea reputația unui om diabolic, dar Hercules putea vedeni zeu dacă îndeplinea cele 12 sarcini, ceea ce a și făcut.

Povestea sa nu s-a terminat acolo. A salvat-o pe prințesa din Troia de un monstru al mării, l-a ajutat pe Zeus să învingă giganții în bătălia pentru Olimp. S-a căsătorit a doua oară cu frumoasa Deianira, cea care i-a adus m0artea. Daianira i-a dăruit un o pelerină primită de la un centaur care o mințise că cel care o va purta îi va purta iubire veșnică, dar, în schimb, pelerina era contaminată cu o otravă puternică.

Atunci când Hercule și-a pus pelerina, a început să ardă și să simtă o durere imensă care l-a forțat să să își roage prietenii să îl ardă pe muntele Oeta. Zeus l-a salvat, rugând-o pe Athena să îl aducă pe Hercule pe un car în Olimp.