Radio Simplu

Misterul Epavei de la Costinești

Simbolul Costineștiului, epava, rămâne și acum un mister încă nedezlegat. Eșuată în mod cu totul inexplicabil în anii 60, nava lui Aristotel Onasis, Evanghelia, stârnește și acum curiozitatea celor care ajung pe malul mării.

Înscenare a echipajului grecesc?

Impresionanta navă a lui Onasis a eșuat, în condiții misterioase la data de 15 octombrie 1968 la 1,5 mile marine în larg de plaja stațiunii Costinești. Deși au trecut mulți ani de atunci, zvonurile care spun că imensa catastrofă a fost înscenată chiar de echipajul format în întregine de marinara greci, persistă și astăzi.

Cu o zi înainte de eșuare, Grupul de intervenții și salvare a Portului Constanța a primit un SOS cu două cuvinte: Salvați-ne nava! Ciudat, pentru că în acel moment, marea era foarte calmă, iar vântul nu bătea. Potrivit coodonatelor transmise atunci de greci, la momentul transmisiei SOS-ului nava era eșuată între Gura Portiței și brațul Sfântul Gheorghe.

Numai că, atunci când nava Voinicul a ajuns la locul indicat pentru a salva Evanghelia, nava nu a fost găsită. La scurt timp, românii au primit alte coordinate de la greci, dar din nou nava lui Onasis nu a fost găsită. Iar acest lucru s-a întâmplat și a treia oară.

Eșuată în zona Costineștiului…

După ce au căutat o noapte întreagă, marinarii românii au găsit-o eșuată în zona Costineștiului, adică exact în partea opusă a coordonatelor date de echipajul grecesc. În urma discuției purtate de comandantul Evangheliei și comandantul navei românești, grecul a afirmat că a I s-a dat ordin să eșueze nava pentru a putea beneficia de încasarea primei de asigurare…

Incredibil este faptul că un an mai târziu, o altă navă, tot a lui Onasis, a eșuat în condiții la fel de bizare aproape de Agigea…

Au transmis coordonate gresite. Salvatorii au plecat in directia opusa

Imediat, autoritatile romane au plecat la bordul unei nave de salvare spre locul indicat de coordonatele primite, insa, in larg, acolo unde au fost ghidati, nu au gasit absolut nimic. Intentionat sau nu, echipajul a transmis ca se afla in zona Vadu, Gura Portitei, exact in directia opusa. Cum grecii nu au mai raspuns s-a luat decizia de fi scos pe mare un alt vapor, cel care a plecat in cautarea Evangheliei in directia opusa.

Intr-un final, grecii au fost localizati, iar actiunea de salvare a inceput la secunda. Cu lanturi si ancore, nava a fost repusa pe linia de plutire si trasa in larg, insa, dupa cateva ore, echipajul a transmis un nou SOS, elicia fiind avariata. Romanii au decis ca, de data aceasta, sa nu mai intervina, asta deoarece aveau suspiciuni ca vaporul a fost esuat in mod intentionat.

Din cate se pare, conform celor care au investigat, grecii au inscenat acest accident, astfel dorind sa incaseze banii din asigurare. Din pacate pentru ei, toata povestea a avut un final nedorit. Pe baza raportului intocmit de autoritatile din Romania, firma de asigurari a decis sa nu acorde niciun ban in urma esuarii navei Evanghelia. In acest cotext, romanii s-au ales cu suvenir din parte grecilor, iar epava vaporului a devenit simbolul uneia dintre cele mai aglomerate statiuni de pe litoralul nostru.