Radio Simplu

Miracol la Iași în toiul Sărbătorilor. Evenimentele de la „Sf. Spiridon” fac înconjurul lumii

Eveniment rar întâlnit în România ultimului secol. După aproape 50 de ani, o femeie oarbă care nu își văzuse, niciodată, soțul și copilul și-a recăpătat vederea. Miracolul a fost posibil datorită unui transplant de cornee. Reacția femeii i-a emoționat până la lacrimi chiar și pe medicii la de Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Un moment rarisim, un adevărat miracol a avut loc la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași. După zeci de ani de beznă, doctorii au redat vederea unei femei de 50 de ani, după un transplant de cornee. Astfel, pacienat și-a văzut copilul și soțul pentru prima dată.

Operată pe 29 decembrie, femeia și-a privit chipul în oglindă pentru prima oară după 47 de ani. Avea doar trei ani când și-a pierdut vederea.

„Pacienta era nevăzătoare de la vârsta de trei ani, când a suferit arsuri la ambii ochi. Ieri, aceasta a văzut pentru prima dată. S-a privit în oglindă și a izbucnit în lacrimi. Și-a văzut totodată soțul și copilul, persoane apropiate pe care niciodată nu a avut șansa să le vadă până acum. Pentru personalul medical a fost un moment unic, un moment încărcat cu extrem de multă emoție. Să observi reacția unui om care vede pentru prima dată este un lucru extraordinar. Acum poate vedea cu 25 la sută din capacitatea totală, dar pe parcursul recuperării poate ajunge să vadă și 70, 80 la sută”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdanici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, citat de bzi.ro.

Medicii, în lacrimi
Scene greu de descris s-au petrecut în cabinet în momentul în care femeia s-a privit pentru prima dată, în oglindă, după ce i s-a oferit șansa de a vedea din nou printr-un transplant de cornee. Șocul său cel mai mare a fost când și-a văzut soțul și copilul, după zeci de ani, în care nu a putut decât să îi mângâie și să își închipuie cum ar putea arăta.
Femeie în vârstă de 50 de ani, din Iași, a suferit o intervenție chirurgicală care i-a redat zâmbetul pe buze, după 47 de ani de beznă. În tot acest timp, deși a fost nevăzătoare, femeia s-a căsătorit cu bărbatul pe care l-a iubit fără să-l vadă vreodată și a dat naștere unui copil căruia nu i-a putut vedea vreodată privirea.

Chinul de jumătate de veac al femeii a luat sfârșit, după ce a primit corneea prelevată de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

„Evoluția post operatorie a pacientei este foarte bună, dar va mai avea nevoie de un transplant și la ochiul stâng. Pentru ochiul drept s-a realizat o intervenție complexă de transplant de cornee, de extracție și înlocuire a cristalinului. Reamintim că transplantul de cornee se poate realiza și de la pacienții decedați, cu acordul familiei”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd Iași.

Bărbatul decedat a salvat mai multe vieți
Așa cum susțin medicii, perioada sărbătorilor aduce în fiecare an din ce în ce mai mulți donatori cadaverici. Astfel, sute sau chiar mii de persoane ale căror vieți depind de un transplant primesc șansa la o nouă viață. Asta s-a întâmplat și în cazul unei femei de 70 de ani cu afectare corneeană, care a primit a doua cornee de la același donator aflat în moarte cerebrală. Este vorba despre un bărbat de la care, prin acordul familiei, medicii au prelevat ficatul, rinichii și corneea, organe care au salvat mai multe vieți. „Pacienta în vârstă de 70 de ani cu afectare corneeană a primit a doua cornee de la donatorul aflat în moarte cerebrală. Totodată, medicii au efectuat pe același ochi și o operație de înlocuire a cristalinului. Evoluția postoperatorie este favorabilă”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.