Radio Simplu

Ministrul Justiției, măsuri drastice după tragediile din Caracal. Cât se va sta în spatele gratiilor, pentru răpire

Crimele din Caracal au avut un puternic impact emoțional asupra tuturor oamenilor și nu puțini au fost cei care au simățit nevoia să se revolte, după ce Gheorghe Dincă a mărturisit că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Ana Birchall, ministrul Justiției a făcut câteva precizări în acest caz și a luat măsuri de ultimă oră prin OUG după tragedia Caracal.

După ororile din Caracal, Ana Birchall, ministrul Justiției a ținut să facă câteva precizări și chiar s-au impus măsuri de ultimă oră prin OUG după tragedia care a marcat întreaga Românie.

„A fost constituit un grup de lucru interinstuțional care a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală”, a declarat Ana Birchall, potrivit Antena 3.

Mai mult, ministrul Justiției a mărturisit că după ceea ce s-a întâmplat în Caracal, Guvernul și-a dat seama că multe lucruri trebuie să fie corectate și unele dintre ele chiar schimbate, pentru o mai bună funcționare a sistemului. De asemenea, ministrul Justiției a ținut să puncteze faptul că pedepsele vor fi înăsprite, iar în legilația penală se vor face unele modificări, tot ca urmare a crimelor din Caracal care au ridicat numeroase semne de întrebare din partea românilor.

„Guvernul Dăncilă intervine și ia măsuri ferme pentru a proteja viața și siguranța românilor și pentru a discuraja prin pedepse exemplare infracțiunile grave care atentează la viața și integritatea persoanei. Vă asigur că scopul nostru este de a avea reglemantari care sa prevină tragedii precum cea de la Caracal dar și pedepsirea infracțiunilor. Fac apel la cei care au un cuvânt de spus să ne ajute ca pachetul legislativ să previna tragedii și să sancțooneze aspru asemenea fapte. Întărim lupta împotriva rețelelor de criminalitate organizată”, a mai spus Ana Birchall.

Pedeapsa pentru răpire, între 2-8 ani de închisoare
Ana Birchall susține că pentru răpire se propune o pedeapsă mai aspră, de la 2 la 8 ani de închisoare, iar în legătură cu eliberarea condiționată, ministrul Justiției a mărturisit că se va impune obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru aceasta și creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani.

De asemenea, urmează să fie implementată o nouă măsură, legată de faptul că percheziția domiciliară poate să fie începută și înainte de ora 06:00 sau după ora 20:00, mai notează antena3.ro.