Radio Simplu

Minciunele pufoase si delicioase. Se prepara repede si tot atat de repede se mananca

ngrediente: aproximativ 400 g de faina (poate mai mult); un pahar de chefir/iaurt sau lapte batut (250 ml); 1-2 oua; ½ pahar de zahar (100 gr); un plic de praf de copt (la 500 g de faina); ulei de floarea-soarelui — pentru prajit; zahar pudra — pentru ornat.

Mod de preparare: Combinati 400 g de faina cernuta cu zaharul si praful de copt. Adaugati chefirul si 1-2 oua. Amestecati cu lingura. Aluatul iese vascos si lipicios.

Transferati-l pe masa presarata cu faina si framantati-l bine, pudrandu-l cu faina, pana va deveni neted, elastic si maleabil. Acoperiti-l cu un prosop si lasati-l sa se odihneasca minim 30 minute.

Apoi intindeti-l intr-o foaie dreptunghiulara si taiati-l in fasii.

Drojdia cu care se plamadeste aluatul face sa fermenteze substantele zaharoase din faina, descompunindu-le in bioxid de carbon si alcool.

Bioxidul de carbon care se formeaza in aluat sub forma de basicute face sa creasca aluatul si il afineaza.

Cantitatea de drojdie necesara pentru prepararea aluatului variaza intre 20 si 50 g la 1 kg faina.

Cu cit se pune in aluat mai mult unt, oua si zahar, cu atit este nevoie de mai multa drojdie. Inainte de a fi folosita la prepararea aluatului, drojdia se desface in apa calda sau in lapte cald.

Dupa framintat, vasul cu aluat se acopera cu un servet curat si se lasa la un loc cald sa creasca.

Se recomanda ca aluatul crescut sa fie indesat usor cu mina, apoi sa fie lasat sa creasca din nou. Cind aluatul este indesat, iese din el o parte din bioxidul de carbon si patrunde in schimb aer, ceea ce intensifica fermentatia, asigurind o mai buna afinare si crestere.

Inainte de a prepara aluatul, faina trebuie cernuta pentru a indeparta cocoloasele si eventualele corpuri straine.

Aluatul se poate prepara cu plamadeala sau fara plamadeala.

Se recomanda sa se faca plamadeala, daca in aluat se adauga multe oua, zahar, unt. Aluatul fara plamadeala se framinta dintr-o data, apoi se lasa sa creasca, se indeasa si se lasa din …