Porumbul fiert este un fel de mâncare foarte des întâlnit în bucătăriile românilor pe timp de vară.
Porumbul se găsește mai ales la tarabe în piețe și ar fi păcat să treacă o vară întreagă fără să guști și tu un porumb fiert făcut bine.
Ce știu foarte puțini oameni este că de fapt acesta nu trebuie ținut pe foc foarte mult timp până să fie gata. Ceea mai bună variantă este să îl gătești cât mai repede.
Este o modalitate ușoară pentru a te bucura de un gust special. Dacă alegi să îl ții foarte mult timp în apă sau chiar pe foc acesta se va întări.
Atunci când mergi la piață ca să alegi cel mai bun porumb orientează-te către cel care are încă în interiorul boabelor lăptișor.
Vei avea nevoie doar de porumb crud proaspăt, de unt, de sare și de piper. Ia o oală destul de mare, în funcție și de cantitatea de porumb pe care o ai, dar și de dimensiunile știuleților.
Pune atâta apă încât cu ea să acoperi tot porumbul. Lasă vasul la foc până când începe să fiarbă și chiar până când dă în clocot.
Sunt unii oameni care acum adaugă niște zahăr pentru un gust mai bun, dar niciodată nu pun sare pentru că aceasta întărește porumbul.
Adaugă porumbul și acoperă-i cu un capac. Apa va da în clocot din nou peste aproximativ 5 minute.
După acel clocot oprește aragazul și scoate știuleții din oală. În acest moment ai un porumb gătit complet.
Trebuie menționat că unele gospodine lasă porumbul pe foc de 2 ori mai mult, adică aproximativ 10 minute, dar acesta nu este decât un detaliu despre preferințele fiecăruia.
Porumbul se servește cu unt, cu sare și cu piper și rezultatul este unul absolut delicios.
Dar pe lângă gustul unic, porumbul fiert este foarte bun și pentru sănătate pentru că acesta ajută organismul să lupte cu destul de multe boli cum ar fi spre exemplu unele forme de cancer.
Nu îngrașă deloc, și este chiar un bun antioxidant. Porumbul face parte din categoria de legume care după ce sunt supuse procesului de fierbere nu își pierd din proprietățile nutritive.
Porumbul conține criptoxantină, o substanță care ajută foarte mult organismul. S-au făcut niște studii în urma cărora s-a demonstrat faptul că alimentele care au în conținut această substanță pot să prevină cancerul.
Thiamina este o altă substanță vitală pentru sănătate, mai ales pentru cea a creierului, dar și pentru buna lui funcționare.
Există specialiști ce consideră că anume acest compus din porumb ajută creierul să funcționeze mai bine.
În acest fel, porumbul fiert poate să lupte cu boli precum Alzhaimer. Consumul de porumb este benefic pentru protejarea inimii de boli sau accidente precum infarctul.
Acest aliment protejează sau păstrează sănătoase vasele de sânge și inima pentru că are o cantitate mare de acid folic.
În porumb se mai găsește printre altele și vitamian B5, iar aceasta este o sursă foarte bună de energie pentru organism.
Pentru că are și foarte multe fibre, porumbul devine un diuretic foarte bun. Acesta ajută tranzitului intenstinal.
În cazul constipației se recomandă de asemenea consumul de porumb fiert.
Porumbul ne mai cucerește și prin culoarea sa foarte vie. Aceasta este menținută datorită unei substanțe care este cunoscută sub denumirea de zeaxantină.
Substanța respectivă protejează ochii și în general vederea. Cel mai mult în acest sens trebuie să consume porumb fier mai ales oamenii de vârsta a treia.
Ei vor fi protejați de cataractă. Substanțele din porumb sunt bune pentru protejarea oamenilor de bolile care afectează vederea.
Consumul optim de porumb fiert poate să întărească organismul, dar mai ales sistemul imunitar contra virozelor care apar în special în anumite perioade din an.
Este un medicament natural care distruge toți microbii și astfel organismul își revine mult mai repede.
Printre multe alte beneficii porumbul fiert ajută și oasele să fie mai tari. Persoanele care suferă de ulcer, de cistită, de reumatism și nu numai pot să înlocuiască medicamentele clasice cu porumbul fiert.
Porumbul este un tip de cereale din care se face mălaiul, un fel de făină foarte sănătoasă. Chiar dacă se vehiculează că acesta îngrașă cele mai noi studii spun exact contrariul.
Dacă vrei să pierzi din kilogramele în plus poți să consumi periodic câte puțin porumb fiert.