Radio Simplu

Mii de români ar putea ieși la pensie la 55 de ani! Care este motivul

Surprinzător! Sute de mii de români cer să se pensioneze la 55 de ani. Motivul este unul incredibil. În prezent a fost lansată o petiție care să vină în sprijinul acestei inițiative.

Personalul didactic cere printr-o petiţie pensionarea la vârsta de 57 ani pentru bărbaţi şi respectiv 55 de ani pentru femei. Petiţia are până acum 25.000 de semnături. După ce a fost readusă în spaţiul public de un articol de site-ul de specialitate Edupedu.ro, petiţia a ajuns inclusiv pe masa ministrului Educaţiei.

”Aşteptăm un răspuns favorabil şi din partea Parlamentului României”, afirmă iniţiatorii, Euro Education Federaţion.

Federaţia se prezintă ca o asociaţie pentru activităţi şi servicii private pentru tineri şi pentru educaţie non-formală în lume. Petiţia evidenţiază faptul că elevii au probleme de comportament iar profesorii sun subestimaţi, conform Hotnews.

Textul petiţiei: 1. Aspecte sociale: În marea majoritate a şcolilor din România, peste 75% din elevii absolvenţi au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigaţiilor realizate de organizaţii sau instituţii de sociometrie legale. Muncă unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensioanarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o şcoală la altă. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.

2. Aspecte politice: Implicarea politicului în instituţiile de învăţământ este o problemă nesoluţionată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educaţional este un fenomen vizibil şi astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământ.

3. Aspecte educaţionale: Educaţia este progresiv afectată de imixtiunea administraţiei europeane în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice: Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor societăţi ce se recomandă a fi democratice.