Radio Simplu

Micuţul purtător de verighete păşeşte încet, însă ce face în continuare e de tot hazul! VEZI VIDEO

Un băieţel adorabil, care abia merge în picioare, a avut onoarea să poarte spre altar verighetele mirilor la nunta cărora participa.

Acesta păşeşte încet pe covorul roşu, însă mulţimea invitaţilor l-a derutat atât de tare, încât rezultatul final nu a fost deloc cel aşteptat.

O ceremonie religioasă de nuntă are pe parcursul ei momente speciale, iar unul dintre acestea ar fi aducerea verighetelor celor doi miri către altar.

De obicei, o fetiţă sau un băieţel sunt cei care fac acest drum cu naturaleţea şi inocenţa vârstei lor.

De data aceasta purtătorul de verighete este un puşti adorabil de numai câţiva anişori care porneşte în misiune cu paşi mici, îndrumat îndeaproape de invitaţi care îi arătă direcţia corectă.

Observând că este în centrul atenţiei, micuţul devine puţin nesigur.

Imediat ce atenţia i-a fost distrasă de o doamnă care încearcă să-l ajute, băieţelul a luat-o la fugă spre altar aproape împiedicându-se, dar nu înainte de a arunca perna cu verighete spre una dintre domnişoarele de onoare.

Aceasta se aplecă repede pentru a ridica verighetele şi perna în timp ce oaspeţii nu-şi pot reţine un zâmbet la vederea aceastei întâmplări inedite.

În acest mod băiatul crede în sinea lui că şi-a încheiat misiunea, întorcându-se din locul de unde a plecat. Acum băieţelul părea să aibă o grijă mai puţin.

Fără îndoială că acest moment amuzant a făcut deliciul invitaţilor care nu vor uita prea uşor reacţia adorabilă a băieţelului.

Odata acceptata cererea in casatorie, tinerii miri trebuie sa decida pe cine vor alege nasi, adica parinti spirituali. Rolul nasilor cu timpul a inceput sa fie minimalizat, dar conform traditiei, nasul (sau `nasul mare` cum i se mai spune) este de fapt personajul central al nuntii, si nu tinerii miri.

Nasul este urmat ca importanta in nunta de mireasa, deci in mod paradoxal mireasa este a doua figura din nunta.

Apoi de abia urmeaza mirele, nasa, domnisoarele si cavalerii de onoare, parintii si ceilalti nuntasi. Alegerea nasilor, deci, are o importanta covarsitoare, atat pentru desfasurarea nuntii cat si pentru viitorul tinerilor miri.

Conform traditiei si obiceiurilor, obligatiile materiale ale nasilor sunt suportarea cheltuielilor cu voalul si parura miresei, a lumanarilor si a slujbei religioase. Acestia au datoria de a-i calauzi pe tinerii miri pe drumul lor impreuna in viata. Tinerii miri, cum spune preotul, trebuie sa-i respecte intru totul pe nasi, exact asa cum isi respecta proprii parinti.

Dupa ce s-au hotarat pe cine isi doresc ca nasi, tinerii miri trebuie sa le faca acestora o vizita cu ploconul in brate. Ploconul poate fi primit sau refuzat de catre nasi, primirea acestuia echivaland cu acceptarea propunerii de a-i nasi pe tinerii miri. Dupa primirea ploconului, nasii trebuie sa cinsteasca onoarea care li s-a facut si sa desfaca o sticla din cel mai bun vin (sau sampanie, mai degraba, in zilele noastre).

In ziua nuntii, daca ar fi sa respectati traditiile romanesti (si nu cele imprumutate de pe alte meleaguri unde mirele si restul nuntasilor isi asteapta mireasa direct in biserica, iar aceasta vine doar insotita de tatal sau), ar trebui ca alaiul de nunta sa fie pornit de catre cavalerii de onoare ai mirelui.

Acestia iau cu ei lautarii si se duc la mire acasa unde se vor ocupa de barbieritul mirelui, semn al transformarii flacaului in barbat. Dupa ce a fost barbierit, mirele si parintii acestuia, impreuna cu cavalerii de onoare si urmati de lautari pornesc cu alaiul spre casa nasilor.

Aici, mirele (care este responsabil de cumpararea buchetelor pentru nasa si pentru mireasa sa) ii daruieste nasei buchetul si ii prinde nasului papionul la gat. Mai exista obiceiul ca mirele sa le aduca nasilor cateva cadouri `de imbracat`, conform traditiei (pe vremuri se faceau cadou camasi si fuste populare brodate manual).

Nasul mare ii cinsteste pe cei din alai cu `vin si bucate alese` (piscoturi si sampanie), apoi impreuna cu nasa iau lumanarile de nunta, parura si voalul miresei (pe care au datoria sa le cumpere) si pornesc in fruntea alaiului spre casa miresei.